Domači kruh je zahvaljujoč svoji pestri zgodovini danes eno izmed najbolj priljubljenih živil. Njegova zgodovina sega kar 14.000 let nazaj. Starodavno pleme Natufijcev je bilo nadvse spretno v tehnikah priprave hrane. Priprava kruha je bila tedaj delovno izredno naporen proces, ki je vključeval ročno odstranjevanje lupin, mletje žit, gnetenje testa in nato še peko.

Poslastica je po mnenju arheologov bila največkrat namenjena posebnim priložnostim ali pomembnim gostom. To odkritje je povsem spremenilo zgodovino tega živila. Arheologi so namreč sprva menili, da je sprejetje žit poskrbelo za napredek v peki. To izjemno odkritje pa je dokazalo, da so starodavna plemena znala dobro izkoristiti svoje okolje ter iznašla recept za domači kruh še pred tem.

Moka je bila tedaj narejena iz unikatne kombinacije korenin gomoljev rogoza in divje pšenice, ki sta poskrbela za elastičnost testa. Danes je najboljši domači kruh nostalgično kulinarično doživetje, saj je pripravljen s skrbnostjo, najboljšimi sestavinami in znanjem, ki so ga imele naše babice.

Domači kruh

Je domači kruh res najbolj zdrav?

Najboljši domači kruh je sveže pečen in narejen iz preprostih sestavin. Danes je takšen hleb težko dobiti, saj želijo številna podjetja zadovoljiti množično povpraševanje. Da bi ohranili svežino, in osrečili kupce uporabljajo konzervanse, encime, sredstva za izboljšanje okusa in aditive. Takšna podjetja dolgoročno vplivajo na zdravje kupcev. Pogostokrat namreč prispevajo k prenekaterim zdravstvenim težavam, kot so sladkorna bolezen, alergije na živila ali povečanje telesne mase.

Vendar vsak recept za domači kruh ni enak, pri njem pa so najpomembnejše sestavine. Za pripravo okusnega in zdravega hleba so vselej potrebne visokokakovostne sestavine brez konzervansov in aditivov. Peka je umetnost, saj je postopek priprave enako poglaviten kot sestavine.

Tisti, pečen po tradicionalnih postopkih, ima bogatejši okus, puhasto notranjost in hrustljavo, zlato skorjo. Prav tako pa je tudi boljši za zdravje, saj vsebuje manj natrija, je brez aditivov in ima večjo hranilno vrednost. Slednja se razlikuje še od hleba, ki ga boste izbrali.

Najboljši domači kruh ima odlično ravnovesje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami, kar prispeva k dvigu energije, izboljšanemu počutju ter daljšemu občutku sitosti. Hleb iz naravnega kislega testa pripomore k znižanju krvnega sladkorja ter ohranja njegovo ravnovesje. Počasna fermentacija, zajeta v peki kislega testa, razgradi fitinsko kislino in gluten, zaradi česar je lažje prebavljiv. Hkrati poveča absorpcijo hranil, prisotnost mlečnokislinskih bakterij pa spodbuja zdravje črevesja.

Najboljši domači kruh

Kakšen recept za domači kruh uporabljajo v Pekarni Grosuplje?

Domači kruh, narejen v Pekarni Grosuplje, se ponaša s tradicionalno pripravo. V pekarni so namreč prepričani, da je najboljše stvari vredno ohraniti, zato je postopek priprave ostal nespremenjen. Izdelave testa ni zamenjala tehnologija, temveč je narejen po dolgotrajnih, celo večurnih, postopkih. Znanje, ki se prenaša iz generacije v generacijo, omogoča peko prepoznavnih vrst kruha, ki so danes sinonim za poln okus.

Najboljši domači kruh, brez dodanih aditivov, je izdelan s pomočjo kislega testa ali z dodatkom predtesta. Kislo testo je svojevrsten naraven sistem med kvasovkami in mlečnokislinskimi bakterijami. Najstarejše znano sredstvo za vzhajanje so iznašli Egipčani, ki so testo vzhajali na soncu. Ob primernih pogojih namreč voda in moka, pomešani skupaj v pravem razmerju, sprožita fermentacijo.

Gre za proces v katerem naravno prisotni mikroorganizmi, divje kvasovke in mlečnokislinske bakterije, razgradijo sestavljene ogljikove hidrate v enostavne. Pri tem pa sproščajo ocetno in mlečno kislino. Enostavni sladkorji hranijo kvasovke, pri čemer se proizvajata ogljikov dioksid in etanol, kar povzroča vzhajanje testa.

Recept za domači kruh s kislim testom odpravi uporabo aditivov, izboljša lastnosti testa, ob tem pa še vonj in okus. Harmonične lastnosti, pridobljene na naraven način, dajejo živilu daljšo obstojnost ter posebno aromo. Takšnega, s kvasnim nastavkom ali dodatkom predstesta so izdelovale že naše babice.

Kvasni nastavek (predtesto) iz vode, kančka kvasa in moke mora počasi vzhajati vsaj pol dneva pred uporabo. Predtestu se dodajo moka in želene sestavine, ki so nato skupaj zamesene v testo. Takšna priprava izkoristi naravne danosti sestavin ter ustvari hlebce polnega okusa s sočno, mehko sredico ter mamljivo hrustljavo skorjo.

Recept za domači kruh

Najboljši domači kruh iz Pekarne Grosuplje vsebuje preproste sestavine in je brez aditivov

Domači kruh je v Pekarni Grosuplje na voljo v obliki črnega, mešanega, belega, polbelega, polnozrnatega, rženega in posebnega kruha. Med najbolj priljubljenimi črnimi kruhi je zagotovo hleb narejen iz manjšega dela ržene ter pšenične črne in polbele moke. Zahvaljujoč tradicionalnim metodam priprave in dodatku naravnega kislega testa se ponaša z dolgo obstojnostjo in svežino.

Iskan mešani hleb je Slovenski kruh, ki vsebuje tradicionalna slovenska žita. Najboljši domači kruh vsebuje 65-% pšenične bele, 10-% pšenične polbele, 10-% ržene, 10-% prosene in 5 % koruzne moke. Vsaka moka daje hlebu edinstvene lastnosti. Med belimi in polbelimi je najbolj cenjen Babičin kruh. Priprava testa zanj poteka po starih receptih, kot so jih poznale naše babice. Hleb narejen s pomočjo kvasnega nastavka odlikujeta izrazita aroma ter bogatim okusom.

Recept za domači kruh, ki sledi svetovnim trendom, je Kruhek Zdravko. Novi trendi prehranjevanja zahtevajo zmanjšane vrednosti ogljikovih hidratov, visoko vsebnost nenasičenih maščob in večkrat nenasičenih maščob. S 55 % manj ogljikovih hidratov ter visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin hleb prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v hrani in k ohranjanju zdravih kosti.

Domači kruh