• Domov
  • Zgodba
  • Krušne zgodbe
    • O projektu
    • O kruhu
    • Naše zgodbe
  • Skupina
  • Izdelki
  • ZAPOSLITVE
  • Aktualno
  • Kontakt
10.04.2019

Če veš iz kje prihajaš, veš kam greš

Deli…


  • Facebook


  • Twitter


  • Linkedin


  • Email


  • Pinterest

Martin je pred 15 leti je kot štipendist prišel na delo v proizvodnjo PG. Po izobrazbi je pek, specializiran v peki kruha in pekovskega peciva. Pred 6 leti so ga v svoje vrste povabili mojstri peki, ki ustvarjajo ter ohranjajo kulturno dediščino v pekarni. Z veseljem se jim je pridružil, kajti nenehno išče nove izzive.

V njegovem zasebnem življenju mu je sedaj njegov največji izziv sinček Aleš. Martin ni le izvrsten pek, ampak tudi aktiven član  v PGD Stična, kjer je član poveljstva in specializiran za izolirane dihalne aparate (IDA) in  mlade pripravnike.

Martin pravi:

Pomembna mi je krušna dediščina, saj pravijo, če veš iz kje prihajaš, veš kam greš. Izziv mi je, da lahko iz navadnega testa za kruh z oblikovanjem in pletenjem ustvariš tako zanimiv izdelek, ki nosi neko sporočilo.

Ljubezen do peke  sem  spoznal že pri praktičnemu pouku. Všeč mi je bilo, da  sem lahko konec dneva pokazal svoj izdelek, ki mi ga je uspelo narediti s svojimi rokami. S tem sem poudaril ves svoj trud, ki sem ga vložil v končni izdelek in ob tem občutil neizmerno veselje. Sem perfekcionist in vedno dam vse od sebe, da pripravim oz. pokažem izdelek, ki mi je v ponos.

V delu, ki ga opravljam, zelo uživam in si ne predstavljam svojega življenja brez njega. Služba in hobi se mi vseskozi prepletata in  mi dajeta energijo, saj so si stvari, ki jih počnem  podobne oz. se prepletajo tako kot pletenica: delo s sodelavci (povezanost, zaupanje), predstavitev veščin (predstavitev peka v osnovnih šolah- mentor v gasilskih vrstah). Všeč mi je pregovor- misel »Rodiš se  gasilec« in  lahko  bi  enako veljajo za peke »Rodiš se pek«. Ker tudi v tem poklicu moraš delati s srcem. In dokler delaš s srcem se to izraža tudi v tvojih izdelkih.

Krušno dediščino zdaj prenaša tudi preko prodaje v trgovine, kjer zadnja leta kot inštruktor dopeke svetuje trgovkam o pravilni peki kruha na prodajnih mestih. S tem svojim delom pripomore, da lahko kupci tudi na prodajnem mestu kupijo kakovosten in vedno svež kruh.

Najbolj ponosen sem, ko mi uspe narediti tribarvni hlebec, ki so ga ustvarili v skupini rokodelcev in ga redno pripravljam za razne razstave, dogodke …

Pri pripravi hlebca se vse začne s pripravo testa, najprej zamesim testo za kruh, ga gnetem in  pustim vzhajati. Nato je na vrsti oblikovanje, ki mi predstavlja največji izziv. Celotno delo poteka od 3 do 4 ure, odvisno od velikosti hlebca. Tribarvni hlebec predstavlja  raznolikost in simboliko. Vanj  je vpletena pletenica, na vrhu pa ga krasijo rože, ptički, zajčki-  odvisno za katero priložnost je pripravljen.  Hlebec zahteva kar nekaj posebnosti. En del testa je potrebno obarvati s praženim ječmenom in s tem pridobi lepo temno rjavo barvo, kar lepo prikaže raznolikost. Hlebec je napihnjen in s tem pride do izraza pletenica, ki je pletena okoli njega- govorimo o izboku. Na njem so 3 rožice kot osnovna dekoracija. Ostala dekoracija je odvisna od namena in se jo pripravi iz mrtvega testa. To pa je testo samo iz moke in vode brez kvasa in je zelo izrazite bele barve. Testo uporabimo za dodatne rožice, ptičke (simbol ljubezni, ki so jih delali za Gregorjevo, za poroko, za rojstvo otroka), …..Ker je mrtvo testo bele barve, pridejo okraski do izraza, saj so položeni na temni hlebec z rumenkasto pletenico.

Martin rad poudari, da vsi ti elementi na hlebcu izhajajo iz naše bogate kulturne dediščine, na katero v teh časih malo pozabljamo. Njemu so ti elementi poseben navdih, saj jih ustvarja s srcem. Ponosen je, da lahko nadaljuje delo svojih predhodnikov, ki so mu zaupali in tako pokaže svojo predanost do ohranjanja krušne dediščine, ki se na koncu odraža na samem krušnem izdelku.

 

AKTUALNO
Kar 45 zlatih odličij za izdelke iz skupine Don Don
14.02.2025
Izdelki skupine Don Don so letos prejeli toliko priznanj kot še nikoli
>Več
Kruh brez kvasa, ki ga lahko uživate brez skrbi
30.06.2024
Kruh brez kvasa je odlična alternativa za ljudi, ki se iz različnih razlogov izogibajo uživanju svežega ali suhega kvasa v živilskih izdelkih. Nekateri opažajo, da so preobčutljivi na to sestavino, saj imajo ob ...
>Več
Kolesarski maraton treh občin
18.06.2024
Kolesarsko društvo Grosuplje, v so organizaciji z Zavodom za turizem in promocijo Grosuplje, je v začetku juniju uspešno izvedlo 244. kolesarski maraton treh občin. Maratona se je udeležilo preko 600 udeležencev, ki so se na sončno nedeljsko jutro podali po razgibanih trasah občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Družine z otroci so se udeležile Družinskega maratona, ki je potekal po Grosuplju in okoliških krajih.
>Več
Kontakt

Član skupine
DON DON D.O.O.

Gasilska cesta 2
1290 Grosuplje
Slovenija, EU

www.dondon.si
info@dondon.si

tel: +386 (0)1 78 66 900

 

>Vsi kontakti skupine Don Don
OSTALE BLAGOVNE ZNAMKE V SKUPINI
  • Tvojih 5 minut
  • Don Don
Hitre povezave Pekarne Grosuplje
  • Zgodba
  • Skupina
  • Aktualno
  • Sledite nam
    ID za DDV SI72961074 MŠ 5844550000
    TRR IBAN SI56 0400 0027 7681 065 (OTP d.d.),
    IBAN SI56 0700 0000 3403 626 (GB d.d.),
    Copyright © Don Don d.o.o. 2024. Vse pravice pridržane. Pravno obvestilo arnoldvuga+ BMA Studio