#krušne zgodbe: Slovenski kruh

#krušne zgodbe: Slovenski kruh

Slovenski kruh vsebuje tradicionalna slovenska žita, ki so jih na svojih poljih vzgojili slovenski kmetje. V moko so jih zmleli slovenski mlinarji, spekli pa smo ga v naši, slovenski pekarni.

V njem torej najdete najbolj tradicionalne slovenske moke: pšenično belo, pšenično polbelo, koruzno, rženo in proseno moko.

Pšenična moka zagotavlja nežno strukturo zmesnega kruha, koruzna moka prispeva k zlato rjavi barvi in rahlo sladkastemu okusu. Zaznamo rahlo kislino, ki je posledica ržene moke in kislega testa.

Prosena moka je iz avtohtone slovenske sorte Sonček in kruhu doda oreškast priokus. Predstavlja dober vir beljakovin, prav tako pa kruhu daje rumenkasto barvo.

Kruh v obliki štruce z rezom na sredini lepo zakroži hrustljava skorjica. Odlikuje ga tudi odlična svežina, ki mu jo daje pšenično kislo testo.

Slovenski kruh je nastal v sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem in v skupnem družbeno odgovornem projektu Mercatorja, Argete in Pekarne Grosuplje. Več o naši skupni obljubi, da bomo za vedno zaščitili slovenska lokalna semena in z njimi našo kulturno dediščino, preberite tukaj.

Deleži mok:

• 65 % pšenična bela moka
• 10 % pšenična polbela moka
• 10 % prosena moka
• 10 % ržena moka
• 5 % koruzna moka

#krušne zgodbe: Temni craft

#krušne zgodbe: Temni craft

Predstavljamo vam nov kruh iz družine za domačo dopeko –Temni craft.

Temni craft vas bo očaral z odlično mešanico pšenične polbele in črne moke, ki smo ji za bogat okus dodali še ječmenovo, pirino ter pšenično in rženo sladno moko. Kruh ima obliko rustikalnega hlebca, z rezom na sredini. Po dopeki je skorja hrustljava, temno rjavo zapečena in neenakomerno razpokana. Sredica je enakomerno porozna, mehka in sočna in temne barve, z značilnim vonjem in okusom po uporabljenih sestavinah. Rustikalni izgled in posebna aroma, ki jo dajeta ječmenov slad in pšenično durum kislo testo sta glavni lastnosti, po katerih boste prepoznali ta odličen kruh.

Temni craft je pakiran in v polpečeni obliki, zato s kratko dopeko doma osvežimo aroma kruha in pridobimo hrustljavo skorjico. V vašem domu bo zadišalo po sveže pečenem in hrustljavem domačem kruhu.

Pakiran kruh (delno pečen) ohranja svežino do 3 dni, v zmrzovalniku pa ga lahko hranimo do 6 mesecev.

 

#krušne zgodbe: Polnozrnati kruh z lanom

#krušne zgodbe: Polnozrnati kruh z lanom

Polnozrnati kruh z lanom vas bo prijetno presenetil s sočno, gosto sredico in semeni lana. Štručko boste prepoznali po dveh vzporednih rezih, temni barvi in posipom iz ržene moke. Zamešan je iz pšenične polnozrnate in polbele moke z dodatkom pšeničnega kislega testa, ki da kruhu značilen vonj, aromo in prispeva k svežini. Bogatijo pa ga lanena semena.
Polnozrnati kruh z lanom ne vsebuje aditivov, kljub temu ohrani več dni svežino, zaradi vsebnosti kislega testa. Kruh ima prav zaradi polnozrnate pšenične moke in lanenih semen prehranski trditvi.

PREHRANSKI TRDITVI:

VIR BELJAKOVIN
VISOKA VSEBNOST PREHRANSKE VLAKNINE

#krušne zgodbe: Ovseno koruzni kruh

#krušne zgodbe: Ovseno koruzni kruh

Ovseno koruzni kruh, iz pšenične in ovsene polnozrnate moke, odlikuje bogat okus po drobljenih bučnih semenih in koruznem zdrobu. Skorjica je rjavo zapečena s posipom koruznega zdroba, zaradi česar je tudi zelo hrustljava in prijetnega okusa. Sredica kruha je mehka in svetlo rumene barve z vidnimi drobljenimi bučnimi semeni. Ovsena polnozrnata moka, koruzni zdrob in drobljena bučna semena so tiste sestavine, ki zaokrožijo okus.

OVSENA POLNOZRNATA MOKA
DROBLJENA BUČNA SEMENA 6 %

#krušne zgodbe: Skorjavka temna - Domača dopeka

#krušne zgodbe: Skorjavka temna – Domača dopeka

V družini kruhov Domača dopeka smo pripravili novo štručko Skorjavka temna.

Skorjavka temna je izdelana v obliki štruce po tradicionalnem postopku priprave testa z dodatkom kvasnega nastavka, ki daje sredici značilno mehkobo. Izdelana je na osnovi pšenične polbele in bele moke, koruznega zdroba ter ržene moke. Vsemu temu smo dodali dobro merico krompirjevih kosmičev, zato je kruh izredno aromatičen in hkrati dobro ohrani svežino tudi po več dni. Njegova sredica je sočna, zlato rjava skorja pa rustikalno razpokana in po dopeki hrustljavo zapečena.

Kruh je pripravljen v delno pečeni obliki in pakiran, zaradi česar ostane svež vse do doma potrošnika. S končno dopeko kruha v lastnem domu osvežimo aromo in okus, skorjici povrnemo hrustljavost sveže pečenega kruha, sredica pa ostane mehka in sočna več dni.

Navodila za domačo dopeko:

 • Štručko vzamemo iz vrečke in jo položimo na pekač.
 • Pečico segrejemo na 200 – 220 °C nato štručko dopečemo v 10 – 12 minutah.
 • Pustimo, da štručka nekaj minut počiva in se ohladi. Dober tek!
Koruzni kruh recept

#krušne zgodbe: Huda koruzna štručka brez kvasa

Na krušnih policah je nov kruh iz Pekarne Grosuplje in spada v kategorijo kruhov brez kvasa. Tako se je Hudemu kruhku in Hudi štručki pridružila še nova Huda koruzna štručka brez kvasa.

Vsi kruhki brez kvasa so skrbno zamešani s kakovostnimi sestavinami. Huda koruzna štručka brez kvasa bo navdušila vse ljubitelje brez kvasnih kruhov, ki cenijo mehko sredico, dolgo svežino in odličen okus koruze. Prepoznali jo boste po zlato rumeni barvi in hrustljavo zapečeni skorjici posuti s koruznim zdrobom.

#krušne zgodbe: BIO babičin kruh

#krušne zgodbe: BIO babičin kruh

Se še spominjate kruha, ki ste ga jedli pri vaši babici? Kruh je bil pripravljen z ljubeznijo in iz dobrih sestavin, ki so bile nekoč pridelane samo na ekološki način.

V Pekarni Grosuplje smo šli zato še en korak naprej v pripravi kruha. V našem razvojem oddelku so skrbno pripravili recepturo in izbrali kakovostne ekološke sestavine za kruh. Peki so s svojo zavzetostjo zamesili ekološke sestavine in zadišalo je po novem krušnem izdelku, ki ga povzdiguje tradicija in domačnost.

Iz naše pekarne je zadišalo po novem Bio babičinem kruhu, ki vas bo prepričal s čudovito kombinacijo moke in semen (12,7 %), ki so v celoti ekološko pridelane in certificirane. Pripravljen iz pšenične bele, črne, ržene polnozrnate, ovsene ter ječmenove moke, okus pa nadgradi mešanica semen sončnic, lanu in sezama. Zaradi svoje bogate sestave predstavlja vir prehranskih vlaknin. Bio babičin kruh je modelni kruh z rustikalno skorjico, ki je hrustljava in bogato posuta s sončničnimi semeni. Sredica je mehka, enakomerno luknjičasta z vidnimi semeni, sočnega in polnega okusa ter bogate arome.

V Pekarni Grosuplje delamo na kakovosti naših izdelkov. Surovine kupujemo od preverjenih dobaviteljev, ki imajo ustrezne ekološke certifikate. Kakovost pa nadgrajujemo še z redno kontrolo certificiranih ekoloških surovin v našem laboratoriju ter v zunanjem certificiranem laboratoriju, kjer se opravljajo dodatne analize o kakovosti surovin.

#krušnezgodbe: Huda štručka brez kvasa

#krušnezgodbe: Huda štručka brez kvasa

Huda štručka brez kvasa vas bo očarala s svojo mehkobo in dolgo svežino. Narejena je iz kakovostne bele pšenične moke, prepoznali pa jo boste po lepo zapečeni skorjici, ki je bogato posuta s semeni sezama. Štručka brez kvasa je odlična izbira za ljubitelje kruha, ki se izogibajo kvasu in vse tiste, ki želijo poskusiti nekaj novega.

#krušnezgodbe: Super kruh vitamin+

#krušnezgodbe: Super kruh vitamin+

Super kruh vitamin+ je kruh, ki smo ga z novo recepturo še bolj obogatili in še vedno idealen za vse tiste, ki jim zdrav življenjski slog predstavlja stil življenja. To je kruh, ki predstavlja neverjeten zaklad hranilnih snovi.

V kruhu najdete kar 6 živil z visoko vsebnostjo hranljivih snovi kot so beljakovine in vlaknine. Ta so chia semena, semena kvinoje, špinača, matcha zeleni čaj, alge spirulina in kurkuma. Z novo recepturo smo izboljšali svežino kruha, dodali pa smo tudi mešanico vitaminov ( D, B1, B3, B6, B7) in mineralov (železa).

O njegovem bogastvu pričajo tudi PREHRANSKE TRDITVE:
• VISOKA VSEBNOST PREHRANSKE VLAKNINE (vsebuje več kot 7 g prehranskih vlaknin na 100 g kruha)
• VIR BELJAKOVIN ( beljakovine zagotavljajo več kot 15% energije od celotne energijske vrednosti)
• VIR VITAMINA B6
• VIR VITAMINA D
• VIR NIACINA (VITAMIN B3)
• VISOKA VSEBNOST TIAMINA (VITAMIN B1)
• VISOKA VSEBNOST BIOTINA (VITAMIN B8).
• VIR ŽELEZA

VREDNOST VITAMINOV IN MINERALOV V 100 G SUPER KRUHA VITAMIN+ (PV* priporočeni vnos):
• Vitamin D: 0,78 µg na 100 g kruha
• Tiamin (B1): 0,42 mg (38 % PV*)
• Niacin (B3):2,8 mg ( 18 % PV*)
• Biotin (B7): 18,5 µg (37 % PV*)
• Vitamin B6: 0,40 mg (29 % PV*)
• Železo: 3,6 mg (26 % PV*)

ZDRAVSTVENE TRDITVE:
• Vitamin D prispeva k ohra¬njanju zdravih kosti, delovanju mišic, ohranjanju zdravih zob in delovanju imunskega sistema.
• Vitamin B6 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Tiamin prispeva k sproščanju energije pri presnovi.
• Tiamin prispeva k delovanju živčnega sistema. Tiamin prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju.
• Tiamin ima vlogo pri delovanju srca. Niacin prispeva k ohranjanju zdrave kože. Niacin prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
• Železo ima vlogo pri nasta¬janju rdečih krvničk in hemoglobina. Železo ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Železo ima vlogo pri prenosu kisika v telesu.
• Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.

#krušne zgodbe: Hrustek

#krušne zgodbe: Hrustek

Predstavljamo vam še eno novost Pekarne Grosuplje, ki smo jih pripravili v kategoriji pšenični beli kruh: Hrustek.

Ime našega novega izdelka ni nastalo naključno, saj ima izjemno hrustljavo skorjico. Na prodajnih policah ga boste prepoznali po široko odprtem diagonalnem rezu, ki se razteza čez vso skorjo in tako daje rustikalni izgled. Peki so ga zamesili iz pšenične bele moke, ki so ji za boljšo aromo dodali še pšenično kislo testo in različne vrste slada. Kruh ima izredno mehko sredico z dolgotrajno svežino.

Hrustek je idealna izbira za vaše zajtrke in za otroške malice, saj otroci obožujejo bel kruh z mehko sredico.

#krušne zgodbe: Rustikalni hlebec

#krušne zgodbe: Rustikalni hlebec

Rustikalni hlebec je prava mojstrovina izpod spretnih rok najboljših pekov Pekarne Grosuplje. Navdih za razvoj novega hlebca smo našli v “Craft” trendu, ki črpa svoja znanja v starem obrtniškem pristopu peke kruha iz osnovnih sestavin. Ročno oblikovanje, počivanje v krušnicah in polkrožna zareza v obliki luninega krajcarja poskrbijo za poseben rustikalni izgled, hrustljavo skorjo in aromatično sredico, ki bo zapeljala vsakega ljubitelja dobrega in domačega kruha.

Zamešan je iz pšenične bele moke z dodatkom kančka ržene moke – ravno dovolj, da povzdigne okus pšeničnega belega kruha. Posebnost rustikalnega hlebca je, da je izdelan s pšeničnim durum kislim testom, ki daje kruhu edinstveno aromo.

#krušne zgodbe: Družina kruhov iz Domače dopeke

#krušne zgodbe: Družina kruhov iz Domače dopeke

V Pekarni Grosuplje vedno iščemo rešitve, ki sledijo sodobnim trendom in izzivom, pa vendar, tako kot nekoč, z enako mero ljubezni, znanja in po izbranih tradicionalnih recepturah. Za vas smo razvili nov koncept priprave kruha imenovan Domača dopeka, ki pomeni, da skrbno pripravljen kruh do konca spečete v vaši domači pečici.

Sveže pečen domači kruh napolni dom s čudovitim vonjem topline in je v sodobnem ritmu življenja prej privilegij kot pravilo. Z novimi kruhi za Domačo dopeko bo domač kruh, postal reden del vašega vsakdana. S kratkotrajno dopeko prebudite njegovo aromo in ustvarite hrustljavo skorjico. Vsi kruhi za Domačo dopeko so vroče pakirani, zato naj vas kondenz in vlaga v notranjosti embalaže ne presenetita. S pomočjo vročega pakiranja razkužimo notranjost embalaže in poskrbimo, da kruh ostane vlažen in svež tri dni.

Kruhi za Domačo dopeko so na voljo tudi sveže pečeni v Mercatorjevih prodajalnah.

KRJAVELJ

je skrbno pripravljen, delno pečen in zapakiran v neprodušno vrečko. Hlebček vsebuje pšenično črno, polbelo in rženo moko. Narejen je po tradicionalni, dolgi metodi priprave testa z dodatkom naravnega kislega testa in brez dodanih aditivov.

KRJAVELJ POLNOZRNATI HLEBČEK

s skorjo temno bakrene barve, posut z rženo moko, je pripravljen iz pšenične polnozrnate moke, z manjšim deležem pšenične polbele in ržene črne moke. Narejen je po tradicionalnem postopku, s kislim testom in brez dodanih aditivov.

SKORJAVC

je zaradi dodanega kvasnega nastavka, krompirjevih kosmičev ter pinjenca v testu še polnejšega okusa in bogatejše arome. Zanj je značilna rustikalna skorja ter mehka in sočna sredica. Odlično se poda k jedem na žlico, narezkom in namazom.

KRAJCAR BELI

vsebuje pšenično belo moko in je izdelan po posebni dolgotrajni pripravi testa s kvasnim nastavkom. Skrivnost odličnosti in prednosti tako pripravljenega kruha so izjemna polnost okusa, izrazita aroma, hrustljava skorja ter daljša svežina kruha.

KRAJCAR POLBELI

je izdelan s pšenično polbelo, rženo moko in z dodatkom kvasnega nastavka. Skrivnost odličnosti tako pripravljenega kruha je v posebni dolgotrajni pripravi testa. Odlikuje ga izjemna polnost okusa, izrazita aroma, hrustljava skorja ter daljša svežina.

Naj v vašem domu zadiši po sveže pečenem in hrustljavem domačem kruhu.

#krušne zgodbe:Krjavelj - Domača dopeka

#krušne zgodbe:Krjavelj – Domača dopeka

V Pekarni Grosuplje vedno iščemo rešitve na nove izzive, ki jih narekuje trg in naši potrošniki. V času, ko se v trgovino ne odpravimo vsak dan, smo razvili nov koncept priprave kruha in ga poimenovali Domača dopeka.

Prvi v družini novih kruhov je prepoznavni Krjavelj, ki smo ga skrbno pripravili, delno spekli in zapakirali v neprodušno vrečko in s tem podaljšali svežino na 3 dni. Hlebček vsebuje pšenično črno, polbelo in rženo moko. Narejen je po tradicionalni, dolgi metodi priprave testa z dodatkom naravnega kislega testa in brez dodanih aditivov.

Pakiran hlebček je v polpečeni obliki, zato s kratko dopeko v domači kuhinji osvežimo aromo kruha in pridobimo hrustljavo skorjico.

V vašem domu bo zadišalo po sveže pečenem in hrustljavem domačem kruhu.

NAVODILA ZA DOMAČO DOPEKO KRUHA V TREH KORAKIH:

#krušne zgodbe: Kruh Živko

#krušne zgodbe: Kruh Živko

Na krušnih policah najdete novi kruh Pekarne Grosuplje, ki pritegne pozornost z netipično obliko za kruh. To je Kruh Živko, ki vsebuje bogat nabor polnozrnatih sestavin in tako sledi podpisu Zavez odgovornosti, ki govori o povečuje deleža polnozrnatih sestavin v kruhu.

Kruh Živko v svoji sredici vsebuje dvojico polnozrnatih mok – pšenično polnozrnato in pirino polnozrnato moko. Pohvali se lahko tudi z vsebnostjo pšeničnih kalčkov, ki se prav tako štejejo k polnozrnatim izdelkom in so odgovorni za njegov sladkast okus. Skorja je rjavo zapečena, razpokana in posuta s pšeničnimi kalčki, sredica pa je zaprte strukture z enakomerno luknjičavostjo. Narejen je brez dodanih aditivov.

Kruh Živko vsebuje 3,8 g vlaknin na 100 g izdelka, priporočen dnevni vnos pa povprečno znaša med 25 g – 35 g na dan. Prav tako je Živko bogat z beljakovinami, saj jih vsebuje precej več od preostalih pekovskih izdelkov, kar 11 g na 100 g izdelka. Vir vlaknin in beljakovin v tem kruhu so pšenični kalčki, ki so najbolj dragocen del pšenice. Kalčki v zamesu dopolnijo okus, dajejo izdelku sladkasto noto, prav tako so za hrustljav učinek posuti po skorjici.

Živko vas bo prepričal z značilnim okusom, v katerem se nežno prepletata sladkoba in maslenost.

PREHRANSKE TRDITVE:

• Vir beljakovin
• Vir prehranske vlaknine

ZDRAVSTVENE TRDITVE:

• Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.

#krušne zgodbe: Babičin mešani kruh z manj soli

#krušne zgodbe: Babičin mešani kruh z manj soli

Svojim zvestim kupcem Pekarna Grosuplje tokrat ponuja posebnost med kruhi. Pestri izbiri različnih vrst kruha Pekarne Grosuplje se je pridružil nov izdelek Babičin mešani kruh, ki sledi podpisu Zaveze odgovornosti pri zmanjševanju soli v kruhu. Odlikuje ga 25 % zmanjšana vsebnost soli glede na povprečno vsebnost soli v skupini pšenični mešani kruh Pekarne Grosuplje, ki znaša 1,2 g na 100 g pečenega izdelka.

Babičin mešani kruh ohrani poln okus kljub manjši vsebnosti soli, saj se dopolnjujejo okusi pšenične, ržene in ajdove moke ter različnih semen (sončnična, sezamova, lanena in bučna). Kruh je izdelan s kvasnim nastavkom, ki mu podaljša svežino in daje značilen okus. Skorja je rjavo zapečena in bogato posipana s sončničnimi in sezamovi semeni, sredica pa je mehka in enakomerno luknjičava z vidnimi semeni ter koruznim zdrobom.

PREHRANSKE TRDITVE:

• Vir beljakovin
• Zmanjšana vsebnost soli

ZDRAVSTVENE TRDITVE:

• Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.

#krušnezgodbe: Proteinc

#krušnezgodbe: Proteinc

Kruh Proteinc ima štirioglato obliko pekača, v katerem smo ga spekli. Bogato smo ga posuli z mešanico sončničnih in sezamovih semen. Sredica je temno rjave barve, gosta, enakomerno luknjičava in sočnega okusa z vidnimi semeni lana in mletih bučnih semen. Kruh je narejen brez dodanih aditivov. Naš izdelek je opremljen s trditvijo “vir beljakovin”, saj beljakovine zagotavljajo več kot 17 % celotne energijske vrednosti živila. Ponaša se tudi s trditvijo “visoka vsebnost prehranske vlaknine”, saj vsebuje več kot 6 g prehranske vlaknine na 100 g. Zaradi svojih hranilnih lastnosti je Proteinc primerno živilo za športnike in tiste, ki radi živijo aktivno in skrbijo za svojo prehrano.. Beljakovine so namreč potrebne za vzdrževanje mišične mase in regeneracijo po intenzivnejših telesnih vadbah. Doma, v šoli, na poti ali v telovadnici – naredite svoje obroke še bolj hranljive in zdrave z Proteincem. Privoščite si grižljaj kruha, polnega dobrih lastnosti.

PREHRANSKI TRDITVI:

 • Vir beljakovin.
 • Visoka vsebnost prehranske vlaknin

ZDRAVSTVENE TRDITVE:

 • Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.
#krušnezgodbe: Kruhek Zdravko

#krušnezgodbe: Kruhek Zdravko

Pekarna Grosuplje ne le spremlja temveč tudi kreira trende v pekarski branži. Z novim kruhom po imenu Kruhek Zdravko se pridružujemo novim trendom prehranjevanja.

Kruhek Zdravko vsebuje kar 55 % manj ogljikovih hidratov kot ostali kruhi Pekarne Grosuplje saj največji delež v kruhu, kar 38 % zasedajo semena. Kruh je narejen brez kvasa in brez dodanih aditivov. Moke je le toliko kot jo vsebuje dodano polnozrnato pirino kislo testo. Kruhek je izredno bogatega, rahlo sladkastega in polnega okusa. V sredici se skriva zaklad semen, med katerimi prevladuje okus bučnih semen. Sredica je sočna in ostane sveža več dni. O njegovem bogastvu pričajo prehranske in zdravstvene trditve.

PREHRANSKE TRDITVE:

 • Zmanjšana vsebnost ogljikovih hidratov
 • Vir beljakovin
 • Visoka vsebnost nenasičenih maščob
 • Visoka vsebnost večkrat nenasičenih maščob
 • Visoka vsebnost prehranske vlaknine

ZDRAVSTVENE TRDITVE:

 • Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.
 • Nadomestitev nasičenih maščob z nenasičenimi maščobami v prehrani prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v hrani.

Pridružuje se izbrani druščini tako imenovanih funkcionalnih kruhov, kjer so svoje mesto že zasedli super kruh, pirin polnozrnati kruh, hud kruhek in beljakovinski kruh.

 

#krušnezgodbe: Super kruh

#krušnezgodbe: Super kruh

Na krušnih policah vas čaka nov kruh iz naše pekarne. Super kruh je kruh za vse tiste, ki jim zdrav življenjski slog predstavlja stil življenja. To je kruh, ki predstavlja neverjeten zaklad hranilnih snovi.  Super kruh vsebuje kar 6 sestavin visokih vsebnosti hranljivih snovi kot so beljakovine in vlaknine. Z njimi si lahko popestrimo vsakodnevno prehrano in v telo vnesemo večje količine bogatih hranilnih snovi.

Izbrane sestavine so:

 1. CHIA, ki je seme oljne kadulje in to so majhna semena z veliko močjo.
 2. KVINOJA je starodavna rastlina, ki se jo uporablja na podoben način kot žitarice, čeprav je bližnja sorodnica pese in špinače.
 3. ŠPINAČA je zelena listnata zelenjava. Je eno od živil z največjo paleto hranil.
 4. MATCHA ima posebno intenzivno zeleno barvo in okus po oreščkih. Narejena je iz najboljših čajnih listov.
 5. SPIRULINA je modro – zelena klorofilna alga, ki predstavlja zelo hranljivo živilo.
 6. KURKUMA je tropska začimba, ima značilno rumeno barvo ter specicen okus in vonj. Okus kurkume spominja na mešanico ingverja in pomaranče, ki pričara prijeten občutek toplote.

Kruh ima hrustljavo skorjico, ki ji koruzni zdrob in sezam dajeta atraktivno sončno rumeno barvo.

O njegovem bogastvu pričajo tudi prehranske trditve:

VISOKA VSEBNOST PREHRANSKE VLAKNINE (vsebuje več kot 7 g prehranskih vlaknin na 100 g izdelka) in VIR BELJAKOVIN ( beljakovine zagotavljajo več kot 15% energije od celotne energijske vrednosti).

Zdravstvene trditve:

 • Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.
#krušnezgodbe: Domača peka- temni

#krušnezgodbe: Domača peka- temni

V jesenskem času vam predstavljamo na krušnih policah novost kruh imenovan Domača peka temni. Narejena je po vzoru Domače peke, le da v temni različici. Tudi Domača peka temni ima obliko nizke in podolgovate štruce s prepoznavno pasico. Pod temnorjavo hrustljavo skorjo se skriva svilenkasta sredica z velikimi luknjami, ki se odlično ujema z jesenskimi jedmi na žlico in dobrotami iz domače pečenke. Kruh Domača peka temni je pripravljen po dolgotrajnem postopku s kvasnim nastavkom. S takim postopkom priprave testa dosežemo čudovite in posebne čutne lastnosti kruha lastnosti, kot so vonj, okus, mehkoba in svežina.  Novi rustikalni kruh nepozabnega okusa.

#krušnezgodbe: Babičin koruzni kruh

#krušnezgodbe: Babičin koruzni kruh

Za ljubitelje dobrega koruznega kruha smo družini Babičinih kruhov dodali še koruzno različico. Koruzno testo smo zamesili iz pšenične bele in koruzne moke ter koruznega zdroba. V želji kar najbolje izkoristiti naravne danosti sestavin, smo v zames dodali kvasni nastavek, ki ga pripravimo iz moke, vode in ščepca kvasa. Zaradi skrbno nadzorovanega dolgotrajnega postopka priprave, se med fermentacijo razvijejo snovi, ki prispevajo k izjemni polnosti okusa kruha. Babičin koruzni kruh ima hrustljavo zlato-rumeno skorjo, posuto z drobljenim koruznim posipom, dodatek kvasnega nastavka pa naredi sredico kruha mehko, sočno in dolgo časa svežo.

#krušnezgodbe: Domača peka

#krušnezgodbe: Domača peka

Med našimi izdelki pozdravljamo prav poseben kruh, ustvarjen z mislijo na okuse in arome, ki jih prinašajo toplejši dnevi. Kruh Domača peka prepoznate po obliki nizke, podolgovate štruce, ki je ovita v lično papirnato pasico. Pod zlato zapečeno skorjo, ki je posuta z moko, se skriva sočna sredica, ta pa se izvrstno poda k bogatim dobrotam mediterana in raznovrstnim specialitetam iz žara. Odlična je tudi v kombinaciji s plemenitimi siri in namazi, nikoli pa se ne boste zmotili, če jo postrežete k jedem na žlico. Domača peka je pripravljena po dolgotrajnem postopku priprave z dodatkom kvasnega nastavka, zato je zanjo značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina. Ko torej pripravljate piknik ali razmišljate o peki na žaru, nikar ne pozabite na kruh Domača peka.

#krušnezgodbe: Babičin temni kruh

#krušnezgodbe: Babičin temni kruh

Z ljubeznijo in lepimi spomini na babičino dišečo kuhinjo, smo za vas ustvarili še bogato temno različico Babičinega kruha. Zamesili smo ga iz več iz več vrst moke, med njimi pšenično polnozrnato in rženo moko. Za ljubitelje temnega kruha. Pripravljen po dolgotrajni metodi s kvasnim nastavkom, ki mu daje čudovito aromo, polni okus, rahlo sredico in poveča svežino.

#krušnezgodbe: Babičin pisani kruh

#krušnezgodbe: Babičin pisani kruh

Babičin pisani kruh smo zamesili iz treh vrst testa, ki skupaj predstavljajo mešanico najboljših sestavin in okusov. Ajdovo, koruzno in pšenično testo je skrbno prepleteno v lep tribarven motiv, ki se poda prav vsaki priložnosti. Testo smo pripravili po dolgotrajnem postopku z dodatkom naravnega kislega testa, zato je sredica mehka in sočna ter ohrani večdnevno svežino. Babičin pisani kruh je pripravljen brez aditivov in le iz najboljši sestavin, ki zaokrožijo polnost njegovega bogatega okusa.

Babičin pisani kruh pa s seboj prinaša tudi prav posebno zgodbo o pomenu kruha kot potice v naši preteklosti. Etnolog in profesor doktor Janez Bogataj, velik poznavalec slovenske kulturne dediščine je v svoji knjigi Krušni zakladi Slovenije zapisal:

“Pregovor “ne išči kruha nad potico” ima pomenljivo sporočilo. Odslikuje razmere v dediščini na Slovenskem, ko je zlasti v praznični prehrani pomenila potica z orehovim ali kakim drugim nadevom večkrat nedosegljiv ideal. Zato so se ljudje, še zlasti iz revnejših slojev, poskušali približati temu idealu prazničnega vzdušja. Namesto nedosegljive potice so spekli njen ponaredek- pisan kruh. Spekli so ga iz treh vrst testa (pšeničnega, ajdovega in koruznega), ki je zvit v treh različnih barvnih plasteh ustvarjal podobo potice.” (Iz knjige krušni zakladi Slovenije, 2003)

#krušnezgodbe: Sosed

#krušnezgodbe: Sosed

✔Bogat s semeni

✔Več bučnih semen

Sosed je še boljši. Pri spremenjeni recepturi našega Soseda smo upoštevali želje naših kupcev. Pšenični in rženi moki smo dodali obilo bučnih in sončničnih semen, lanu ter sezama. S klasičnim dolgim postopkom priprave in dodanim naravnim kislim testom smo oblikovali hlebec izredno bogate sestave, ki je aromatičen, polnega okusa in svežine, ki traja.

Zakaj je zmeraj sosedov kruh boljši? Odgovor smo pripravili v Pekarni Grosuplje in vanj vmesili vse skrivnosti sosedov. Obogatili smo ga z najboljšim iz domače pekarske tradicije in sodobnih pekovskih spoznanj. Sosedov kruh smo pripravili po  dolgotrajnem, klasičnem postopku, ki zahteva veliko truda in veščo roko mojstrov. Skrbno pripravo nam je poplačal s svojim izjemnim okusom, svežino ter bogato biološko sestavo.

Sosedov kruh je zapisan naravi in njenim darovom.

#krušnezgodbe: Beljakovinski kruhek

#krušnezgodbe: Beljakovinski kruhek

Beljakovinski kruhek s kakavom je pravi posebnež med vrstami kruha, saj je izdelan iz sestavin, ki združene v celoto predstavljajo bogat vir beljakovin. Kruhek ima obliko štručke in je gosto s posipan z mešanico sončničnih semen in sezama. Zaradi svoje posebne značilnosti, v testo vmešanega kakava, je prepoznaven po rustikalno razpokani skorjici in temno rjavi sredici. Ta je gosta, enakomerno luknjičava, posejana s semeni in sočnega okusa. Izdelek je narejen brez dodanih aditivov.

Naš novi Beljakovinski kruhek s kakavom se ponaša tudi z naslednjimi trditvami:

Naš izdelek je “vir beljakovin”, saj beljakovine zagotavljajo več kot 17% energije od celotne energijske vrednosti živila. Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase, vzdrževanju mišične mase in ohranjnaju zdravih kosti.

Zaradi svojih hranilnih lastnosti je Beljakovinski kruhek s kakavom popolno živilo za športnike in tiste, ki radi živijo aktivno. Beljakovine so namreč potrebne za vzdrževanje mišične mase in regeneracijo po intenzivnejših telesnih vadbah. Poleg vseh svojih prednosti, je Beljakovinski kruhek polnega in sočnega okusa, ki smo ga zaokrožili z dodatkom kakava za še več gurmanskega užitka.

Doma, v šoli, na poti ali v telovadnici- naredite svoje obroke še bolj hranljive in zdrave z Beljakovinskim kruhkom. Privoščite si grižljaj kruha, polnega dobrih lastnosti.

#krušnezgodbe: Durum kruh v najboljši pekarni

#krušnezgodbe: Durum kruh v najboljši pekarni

Po prvovrstne okuse vam ni več treba daleč. Pekarna Grosuplje se je v iskanju novih arom in izkustev tokrat podala v pokrajino, ki jo zaznamujeta izjemna kulinarična in kulturna pestrost. Bogata krušna dediščina južne Italije nas je navdihnila, da smo za vas ustvarili poseben Durum kruh, pripravljen po tradicionalnem dolgotrajnem postopku iz pšenične durum moke.

Durum kruh iz Pekarne Grosuplje je izdelan iz durum moke, ki jo običajno uporabljamo za pripravo testenin, a se zaradi izjemnih pecilnih lastnosti uporablja tudi v pekarstvu. Tako kot veleva izvorna receptura, smo kruhu dodali tudi durum kislo testo, ki poskrbi za polnost okusa in zlato obarvano sredico. Obe sestavini sta značilni za južno Italijo, ki že od nekdaj slovi po tradiciji dobrega kruha.

Tako rimski pesnik Horacij (37 pr.n.št.) omenja kruh iz te pokrajine in ga opiše kot »daleč najboljši kruh, ki je tako dober, da ga pameten popotnik vzame s seboj, ko nadaljuje pot«. Prav iz te južno italijanske pokrajine (Puglia) prihaja durum moka, ki jo uporabljamo za naš Durum kruh.

Priprava durum kruha velja za eno najstarejših krušnih tradicij, mnogi so celo prepričani, da je ravno durum kruh najboljši kruh na svetu. Za durum moko je značilna visoka absorpcija vode, ki se med peko počasi sprošča in tako vpliva na podaljšano svežino kruha, ki so jo skromni kmetje v preteklosti še kako cenili.

Durum kruh iz Pekarne Grosuplje v obliki štručke ima atraktivno, rustikalno, hrustljavo in zlato rumeno skorjico, sredica pa je nežna, rumena in zelo prožna. Kruh ima poseben sladkast okus po durum moki, značilno aromo in vonj. Zaradi dolgih postopkov v procesu proizvodnje kruha in dodanega kislega testa ostane kruhek dolgo svež, hrustljav in aromatičen.

Vse dobre in naravne sestavine smo tokrat združili z izvirno recepturo Italijanskega juga in s svojim pekarskim znanjem ustvarili rustikalni kruhek, ki vas bo navdušil s svojo zgodbo in bogatostjo okusa.

 

#krušnezgodbe: Babičin kruh

#krušnezgodbe: Babičin kruh

Najboljše stvari se ohranijo v prijetnih spominih in starih receptih. V Pekarni Grosuplje se dobro zavedamo vrednosti ohranjanja znanja in tradicionalnih veščin priprave testa, zato smo se odločili, da ponovno oživimo postopek priprave kruha s kvasnim nastavkom, ki so ga poznale in pripravljale naše babice.  S ponosom vam predstavljamo Babičin kruh, ki ga z znanjem, skrbnostjo in najboljšimi sestavinami za vas pripravljajo naši izkušeni pekovski mojstri. Skrivnost odličnosti tako pripravljenega kruha se skriva v posebni dolgotrajni pripravi testa.

Najprej pripravimo kvasni nastavek (ali predtesto), ki ga skrbno zamešamo iz moke, vode in ščepca kvasa ter pustimo počivati vsaj pol dneva. Nato v kvasni nastavek zamešamo ostale sestavine kruha in oblikujemo končno testo. S tako pripravo testa je mogoče najbolje izkoristiti naravne danosti uporabljenih sestavin in ustvariti okusne hlebce kruha kot so jih poznale naše babice. Takšen je tudi Babičin kruh. Odlikuje ga izjemna polnost okusa domačega belega kruha, izrazita aroma ter mehka in sočna sredica, obdana z mamljivo hrustljavo skorjo. Zaradi kvasnega nastavka, je za Babičin kruh značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina.

Slovenski etnolog prof.dr. Janez Bogataj navaja:

“S postopno splošno prevlado krompirja kot živila na prehodu iz 18. v 19. stoletje se je začela povečevati njegova uporaba v vsakdanji in praznični prehrani. Postal je glavna jed, pogosto tudi koristen in okusen dodatek jedem. Ljudje so spoznali, da lahko s pomočjo krompirja pripravijo celo okusen in sočen kruh. Vendar pa teh njegovih lastnosti ni omogočal le dodani krompir, ampak dolgoletno znanje priprave kvasnega nastavka ali predtesta, s katerim so gospodinje zamesile testo za vsakdanji in praznični kruh ter ga spekle v pečeh.“

Zaprite oči in se prepustite bogatemu okusu dehtečega kruha, ki si, tako kot včasih, zasluži osrednje mesto na mizi. Podelite ga s svojimi ljubljenimi in jim poklonite drobec čarobnosti, ki je skrita v bogatosti izvirnega okusa Babičinega kruha.

Za vse ljubitelje dobrega temnega kruha smo s kvasnim nastavkom pripravili tudi Babičin temni kruh.

#krušnezgodbe: Martinc

#krušnezgodbe: Martinc

Naši mojstri peki so mešanici pšenične, ajdove in ržene moke dodali obilico sončničnih semen, grozdni koncentrat in koščke suhih jabolk ter tako ustvarili kruh posebnega in bogatega okusa, ki ga je navdahnilo praznovanje Martinovega. Kruh Martinc odlikuje izjemna sočnost, zaradi načina priprave pa ostane svež tudi nekaj dni. Zaradi edinstvene sestave ima čudovit, nekoliko sladkast okus po jabolkih in drugih uporabljenih sestavinah. Dobro se poda tako k slanim kot tudi sladkim jedem. Njegov okus pa je tako poln, da ga lahko uživate samega.

Ta okusni hlebec kruha smo v Pekarni Grosuplje ustvarili skupaj s priznanim slovenskim etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, ki je naši zgodbi dodal tudi nekaj tradicije:

 “Kot se za vsako praznovanje spodobi, so tudi za Martinovo pripravili praznične, kar pomeni ne vsakdanje jedi. Med njimi je bil seveda tudi kruh, drugačen in boljši od vsakdanjega. Na Martinovo je bila tudi navada, da so otroci in odrasli, predvsem revni posamezniki, hodili voščit od hiše do hiše in zbirali krušne hlebčke. Podobne navade so bile še za nekatere druge praznike v poznem jesenskem obdobju. Danes nam ta zgodovinski spomin odstira pogled v nekdanje oblike dobrodelnosti. Krušne hlebčke so namreč spekli v premožnejših hišah in tako poskrbeli, da so se z nabranimi hlebčki prehranili številni revni posamezniki in družine.”

Kruh Martinc naredi Martinovo zares praznično.

#krušnezgodbe: Božičnik

#krušnezgodbe: Božičnik

Kruh za praznični čas. Naj vam za praznične dni zadiši po Božičniku. Praznični hlebček iz velikega deleža ržene moke z obilo suhega sadja. Že od nekdaj se je najboljši kruh pekel ravno v decembrskem času okrog Božiča in Novega leta. V tem času so po številnih slovenskih pokrajinah pripravljali poseben kruh, za katerega so verjeli, da ima čarobno moč in jim bo naklonil blaginjo ter jih hkrati obvaroval pred nesrečo in boleznijo.

Božičnik vas najprej omami z dišečim vonjem po cimetu, nageljnovih žbicah in rumu. Ko pa zagrizete v rezino temnega, gostega in sočnega kruha vas pričaka pravo bogastvo suhega sadja: marelice, slive, jabolka, rozine, hruške, fige ter obilo hrustljavih orehov.

Slastni temni hlebček takoj poskrbi za praznično vzdušje. Zaradi obilice sadja je nekoliko sladkastega okusa. Lahko ga jeste samostojno, prilegel pa se bo tudi s sladkimi namazi ali ob lončku jogurta. Sladokusci lahko presenetijo svoje goste s krožnikom različnih vrst sira in lepo narezanimi koščki Božičnika.

#krušnezgodbe: Krjavelj polnozrnati

#krušnezgodbe: Krjavelj polnozrnati

V Pekarni Grosuplje smo naredili nov okusen in sočen kruh, pripravljen iz kar 80% pšenične polnozrnate moke, z manjšim deležem pšenične polbele in ržene črne moke. Površina je temne bakrene barve, posuta z rženo moko, sredica pa temno rjave barve, gosta, enakomerna in sočnega okusa. Polnozrnati Krjavelj je narejen po tradicionalnem postopku, s kislim testom, brez dodanih aditivov.

STE VEDELI? Polnozrnata moka je prehransko bogatejša, vsebuje vitamine iz skupine B ter A, K, E, beljakovine, rudnine, nenasičene maščobne kisline in prehranske vlaknine. Dobimo jo z mletjem celega pšeničnega zrna. Pšenično polnozrnato moko imenujemo tudi graham moka.

Kislo testo je naravni sistem med mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, prav tako je verjetno najstarejše znano sredstvo za vzhajanje, saj so ga poznali že Egipčani. Uporabljamo ga za to, da zmanjšamo količino uporabljenega pekovskega kvasa, obenem pa se popolnoma izognemo uporabi aditivov, kar je ključnega pomena. S kislim testom pri kruhu tako dosežemo polnejši okus in sočnejšo sredico, izboljšamo testo ter njegovo prehransko vrednost.

#krušnezgodbe: Skorjavc pirin

#krušnezgodbe: Skorjavc pirin

V družino Skorjavcev smo dodali še mešanega pirinega. Kruh s prijetno hrustljavo skorjo in mehko sočno sredico je pripravljen iz pirine polnozrnate, pšenične polbele ter ržene črne moke, ki smo ji dodali še krompirjeve kosmiče. Zrno pire vsebuje več beljakovin in vlaknin in manj škroba v primerjavi s pšenico. Pirina moka ima svojevrsten in prijeten okus, izdelki pa dolgo ohranijo svojo sočnost.

Prof. dr. Janez Bogataj navaja:

»Pira je prastara vrsta pšenice, za katero strokovnjaki menijo, da je starejša od 10 tisoč let. O njenem gojenju na delu današnje Slovenije poroča tudi Janez Vajkard Valvasor leta 1689. Zaradi nizkih hektarskih donosov so pridelavo pire po letu 1900 začeli opuščati, danes pa jo spet uvajamo, saj med drugimi njenimi lastnostmi velja za pomemben steber zdrave prehrane.«

Skrivnost kruha s kvasnim nastavkom

Skrivnost kruha s kvasnim nastavkom

Skrivnost odličnosti tako pripravljenega kruha se skriva v posebni dolgotrajni pripravi testa. Najprej pripravimo kvasni nastavek (ali predtesto), ki ga skrbno zamešamo iz moke, vode in ščepca kvasa ter pustimo počivati vsaj pol dneva. Nato v kvasni nastavek zamešamo ostale sestavine kruha in oblikujemo končno testo. S tako pripravo testa je mogoče najbolje izkoristiti naravne danosti uporabljenih sestavin in ustvariti okusne hlebce kruha kot so jih poznale naše babice.

Tako pripravljene hlebce odlikuje izjemna polnost okusa domačega belega kruha, izrazita aroma ter mehka in sočna sredica, obdana z mamljivo hrustljavo skorjo. Zaradi kvasnega nastavka, je za kruh značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina.

Da s takim postopkom priprave testa dosežemo čudovite in posebne čutne lastnosti kruha lastnosti kruha (vonj, okus, mehkoba, svežina)  dobro vedo tudi drugi narodi, ki uporabljajo kvasni nastavek za pripravo svojih najboljših tradicionalnih izdelkov. Tako se izdelujejo prave francoske baguette, italijanske ciabatte in kruh panettone, švicarske tradicionalne kmečke vrste kruha, uporabljajo pa ga tudi v Španiji in Veliki Britaniji.

Ste vedeli, da je hramba kruha povezana tudi z letnim časom?

Ste vedeli, da je hramba kruha povezana tudi z letnim časom?

Poleti je še posebej pomembno, da imamo za hrambo kruha poseben čist in zračen prostor. Ko prinesemo kruh iz trgovine domov, morajo biti površine, ki so v stiku z njim (posode, košara ali blago …), čiste in oprane.

 

ZAKAJ JE TO POMEMBNO?

Poleti so temperature višje in v zraku je veliko vlage, zato odsvetujemo hrambo kruha v neprodušno zaprtih posodah ali vrečkah. Kruh mora dihati, najboljše so vrečke ali prtiči iz blaga. V bližini mesta, kjer hranimo kruh, ne smemo imeti sadja in zelenjave, saj s tem povečamo verjetnost vnosa plesni in njihovih spor, ki se v vlažnem in toplem okolju razmnožijo že v dveh dneh.

Priporočljivo je, da se poleti kupi toliko kruha, kolikor ga lahko gospodinjstvo poje v dveh dneh od dneva nakupa. Za tiste, ki bi kruh vseeno radi hranili daljše obdobje, priporočamo, da poleti kupite kruh z deklariranim daljšim rokom uporabnosti (pasteriziran ali s konzervansi).

Kaj je kislo testo?

Kaj je kislo testo?

Kislo testo, ta veliki naravni sistem med mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, je verjetno najstarejše znano sredstvo za vzhajanje, saj so ga poznali že stari Egipčani. Z dodajanjem naravnega kislega testa v zames se zmanjša količina uporabljenega pekovskega kvasa, hkrati pa se lahko ognemo uporabi aditivov.

Prednosti kislega testa so torej:

 • izboljšanje lastnosti testa,
 • Izboljšanje arome, vonja in okusa,
 • podaljšanje svežine.

Kruh, ki je pripravljen z dodatkom kislega testa, je torej brez umetnih dodatkov, predvsem pa je polnega okusa in ima sočno sredico. Razveseljuje nas s harmoničnimi lastnostmi, pridobljenimi na naraven način.

O sestavinah

O sestavinah

Kruh, narejen v Pekarni Grosuplje, je tako omamnega okusa in svežine, da ga lahko prepoznate z zaprtimi očmi. Ponudba je široka in pisana, izdelki pa pripravljeni iz prvovrstnih sestavin.

Res je, da je delo mojstrov pekov ob pomoči sodobne opreme danes lažje kot je bilo nekoč, najtežja fizična opravila so namreč izginila; vseeno pa dobrega občutka za testo ne more zamenjati nobena tehnologija.

Nikoli nismo opustili tradicionalnih in zahtevnih postopkov peke, tudi takrat ne, ko je najsodobnejša tehnologija razbremenila naše mojstre peke. Prav temu znanju, ki se prenaša iz generacije v generacijo, gre zahvala, da je že več kot polovico našega kruha narejenega brez dodanih aditivov, po starih dolgotrajnih postopkih in z dodajanjem naravnega kislega testa. Naše najbolj prepoznavne vrste kruha odlikujejo polnost okusa ter skladnost skorje in sredice.