#krušnezgodbe: Super kruh

#krušnezgodbe: Super kruh

Na krušnih policah vas čaka nov kruh iz naše pekarne. Super kruh je kruh za vse tiste, ki jim zdrav življenjski slog predstavlja stil življenja. To je kruh, ki predstavlja neverjeten zaklad hranilnih snovi.  Super kruh vsebuje kar 6 sestavin visokih vsebnosti hranljivih snovi kot so beljakovine in vlaknine. Z njimi si lahko popestrimo vsakodnevno prehrano in v telo vnesemo večje količine bogatih hranilnih snovi.

Izbrane sestavine so:

 1. CHIA, ki je seme oljne kadulje in to so majhna semena z veliko močjo.
 2. KVINOJA je starodavna rastlina, ki se jo uporablja na podoben način kot žitarice, čeprav je bližnja sorodnica pese in špinače.
 3. ŠPINAČA je zelena listnata zelenjava. Je eno od živil z največjo paleto hranil.
 4. MATCHA ima posebno intenzivno zeleno barvo in okus po oreščkih. Narejena je iz najboljših čajnih listov.
 5. SPIRULINA je modro – zelena klorofilna alga, ki predstavlja zelo hranljivo živilo.
 6. KURKUMA je tropska začimba, ima značilno rumeno barvo ter specicen okus in vonj. Okus kurkume spominja na mešanico ingverja in pomaranče, ki pričara prijeten občutek toplote.

Kruh ima hrustljavo skorjico, ki ji koruzni zdrob in sezam dajeta atraktivno sončno rumeno barvo.

O njegovem bogastvu pričajo tudi prehranske trditve:

VISOKA VSEBNOST PREHRANSKE VLAKNINE (vsebuje več kot 7 g prehranskih vlaknin na 100 g izdelka) in VIR BELJAKOVIN ( beljakovine zagotavljajo več kot 15% energije od celotne energijske vrednosti).

Zdravstvene trditve:

 • Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
 • Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.
#krušnezgodbe: Domača peka- temni

#krušnezgodbe: Domača peka- temni

V jesenskem času vam predstavljamo na krušnih policah novost kruh imenovan Domača peka temni. Narejena je po vzoru Domače peke, le da v temni različici. Tudi Domača peka temni ima obliko nizke in podolgovate štruce s prepoznavno pasico. Pod temnorjavo hrustljavo skorjo se skriva svilenkasta sredica z velikimi luknjami, ki se odlično ujema z jesenskimi jedmi na žlico in dobrotami iz domače pečenke. Kruh Domača peka temni je pripravljen po dolgotrajnem postopku s kvasnim nastavkom. S takim postopkom priprave testa dosežemo čudovite in posebne čutne lastnosti kruha lastnosti, kot so vonj, okus, mehkoba in svežina.  Novi rustikalni kruh nepozabnega okusa.

#krušnezgodbe: Babičin koruzni kruh

#krušnezgodbe: Babičin koruzni kruh

#krušnezgodbe:

Za ljubitelje dobrega koruznega kruha smo družini Babičinih kruhov dodali še koruzno različico. Koruzno testo smo zamesili iz pšenične bele in koruzne moke ter koruznega zdroba. V želji kar najbolje izkoristiti naravne danosti sestavin, smo v zames dodali kvasni nastavek, ki ga pripravimo iz moke, vode in ščepca kvasa. Zaradi skrbno nadzorovanega dolgotrajnega postopka priprave, se med fermentacijo razvijejo snovi, ki prispevajo k izjemni polnosti okusa kruha. Babičin koruzni kruh ima hrustljavo zlato-rumeno skorjo, posuto z drobljenim koruznim posipom, dodatek kvasnega nastavka pa naredi sredico kruha mehko, sočno in dolgo časa svežo.

#krušnezgodbe: Domača peka

#krušnezgodbe: Domača peka

Med našimi izdelki pozdravljamo prav poseben kruh, ustvarjen z mislijo na okuse in arome, ki jih prinašajo toplejši dnevi. Kruh Domača peka prepoznate po obliki nizke, podolgovate štruce, ki je ovita v lično papirnato pasico. Pod zlato zapečeno skorjo, ki je posuta z moko, se skriva sočna sredica, ta pa se izvrstno poda k bogatim dobrotam mediterana in raznovrstnim specialitetam iz žara. Odlična je tudi v kombinaciji s plemenitimi siri in namazi, nikoli pa se ne boste zmotili, če jo postrežete k jedem na žlico. Domača peka je pripravljena po dolgotrajnem postopku priprave z dodatkom kvasnega nastavka, zato je zanjo značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina. Ko torej pripravljate piknik ali razmišljate o peki na žaru, nikar ne pozabite na kruh Domača peka!

#krušnezgodbe: Babičin temni kruh

#krušnezgodbe: Babičin temni kruh

Z ljubeznijo in lepimi spomini na babičino dišečo kuhinjo, smo za vas ustvarili še bogato temno različico Babičinega kruha.Zamesili smo ga iz več iz več vrst moke, med njimi pšenično polnozrnato in rženo moko. Za ljubitelje temnega kruha. Pripravljen po dolgotrajni metodi s kvasnim nastavkom, ki mu daje čudovito aromo, polni okus, rahlo sredico in poveča svežino.

#krušnezgodbe: Babičin pisani kruh

#krušnezgodbe: Babičin pisani kruh

Babičin pisani kruh smo zamesili iz treh vrst testa, ki skupaj predstavljajo mešanico najboljših sestavin in okusov. Ajdovo, koruzno in pšenično testo je skrbno prepleteno v lep tribarven motiv, ki se poda prav vsaki priložnosti. Testo smo pripravili po dolgotrajnem postopku z dodatkom naravnega kislega testa, zato je sredica mehka in sočna ter ohrani večdnevno svežino. Babičin pisani kruh je pripravljen brez aditivov in le iz najboljši sestavin, ki zaokrožijo polnost njegovega bogatega okusa.

Babičin pisani kruh pa s seboj prinaša tudi prav posebno zgodbo o pomenu kruha kot potice v naši preteklosti. Etnolog in profesor doktor Janez Bogataj, velik poznavalec slovenske kulturne dediščine je v svoji knjigi Krušni zakladi Slovenije zapisal:

“Pregovor “ne išči kruha nad potico” ima pomenljivo sporočilo. Odslikuje razmere v dediščini na Slovenskem, ko je zlasti v praznični prehrani pomenila potica z orehovim ali kakim drugim nadevom večkrat nedosegljiv ideal. Zato so se ljudje, še zlasti iz revnejših slojev, poskušali približati temu idealu prazničnega vzdušja. Namesto nedosegljive potice so spekli njen ponaredek- pisan kruh. Spekli so ga iz treh vrst testa (pšeničnega, ajdovega in koruznega), ki je zvit v treh različnih barvnih plasteh ustvarjal podobo potice.” (Iz knjige krušni zakladi Slovenije, 2003)

#krušnezgodbe: Sosed

#krušnezgodbe: Sosed

✔Bogat s semeni

✔Več bučnih semen

Sosed je še boljši. Pri spremenjeni recepturi našega Soseda smo upoštevali želje naših kupcev. Pšenični in rženi moki smo dodali obilo bučnih in sončničnih semen, lanu ter sezama. S klasičnim dolgim postopkom priprave in dodanim naravnim kislim testom smo oblikovali hlebec izredno bogate sestave, ki je aromatičen, polnega okusa in svežine, ki traja.

Zakaj je zmeraj sosedov kruh boljši? Odgovor smo pripravili v Pekarni Grosuplje in vanj vmesili vse skrivnosti sosedov. Obogatili smo ga z najboljšim iz domače pekarske tradicije in sodobnih pekovskih spoznanj. Sosedov kruh smo pripravili po  dolgotrajnem, klasičnem postopku, ki zahteva veliko truda in veščo roko mojstrov. Skrbno pripravo nam je poplačal s svojim izjemnim okusom, svežino ter bogato biološko sestavo.

Sosedov kruh je zapisan naravi in njenim darovom.

#krušnezgodbe: Beljakovinski kruhek

#krušnezgodbe: Beljakovinski kruhek

Beljakovinski kruhek s kakavom je pravi posebnež med vrstami kruha, saj je izdelan iz sestavin, ki združene v celoto predstavljajo bogat vir beljakovin. Kruhek ima obliko štručke in je gosto s posipan z mešanico sončničnih semen in sezama. Zaradi svoje posebne značilnosti, v testo vmešanega kakava, je prepoznaven po rustikalno razpokani skorjici in temno rjavi sredici. Ta je gosta, enakomerno luknjičava, posejana s semeni in sočnega okusa. Izdelek je narejen brez dodanih aditivov.

Naš novi Beljakovinski kruhek s kakavom se ponaša tudi z naslednjimi trditvami:

Naš izdelek je “vir beljakovin”, saj beljakovine zagotavljajo več kot 17% energije od celotne energijske vrednosti živila. Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase, vzdrževanju mišične mase in ohranjnaju zdravih kosti.

Zaradi svojih hranilnih lastnosti je Beljakovinski kruhek s kakavom popolno živilo za športnike in tiste, ki radi živijo aktivno. Beljakovine so namreč potrebne za vzdrževanje mišične mase in regeneracijo po intenzivnejših telesnih vadbah. Poleg vseh svojih prednosti, je Beljakovinski kruhek polnega in sočnega okusa, ki smo ga zaokrožili z dodatkom kakava za še več gurmanskega užitka.

Doma, v šoli, na poti ali v telovadnici- naredite svoje obroke še bolj hranljive in zdrave z Beljakovinskim kruhkom. Privoščite si grižljaj kruha, polnega dobrih lastnosti.

#krušnezgodbe: Durum kruh

#krušnezgodbe: Durum kruh

Po prvovrstne okuse vam ni več treba daleč. Pekarna Grosuplje se je v iskanju novih arom in izkustev tokrat podala v pokrajino, ki jo zaznamujeta izjemna kulinarična in kulturna pestrost. Bogata krušna dediščina južne Italije nas je navdihnila, da smo za vas ustvarili poseben Durum kruh, pripravljen po tradicionalnem dolgotrajnem postopku iz pšenične durum moke.

Durum kruh iz Pekarne Grosuplje je izdelan iz durum moke, ki jo običajno uporabljamo za pripravo testenin, a se zaradi izjemnih pecilnih lastnosti uporablja tudi v pekarstvu. Tako kot veleva izvorna receptura, smo kruhu dodali tudi durum kislo testo, ki poskrbi za polnost okusa in zlato obarvano sredico. Obe sestavini sta značilni za južno Italijo, ki že od nekdaj slovi po tradiciji dobrega kruha.

Tako rimski pesnik Horacij (37 pr.n.št.) omenja kruh iz te pokrajine in ga opiše kot »daleč najboljši kruh, ki je tako dober, da ga pameten popotnik vzame s seboj, ko nadaljuje pot«. Prav iz te južno italijanske pokrajine (Puglia) prihaja durum moka, ki jo uporabljamo za naš Durum kruh.

Priprava durum kruha velja za eno najstarejših krušnih tradicij, mnogi so celo prepričani, da je ravno durum kruh najboljši kruh na svetu. Za durum moko je značilna visoka absorpcija vode, ki se med peko počasi sprošča in tako vpliva na podaljšano svežino kruha, ki so jo skromni kmetje v preteklosti še kako cenili.

Durum kruh iz Pekarne Grosuplje v obliki štručke ima atraktivno, rustikalno, hrustljavo in zlato rumeno skorjico, sredica pa je nežna, rumena in zelo prožna. Kruh ima poseben sladkast okus po durum moki, značilno aromo in vonj. Zaradi dolgih postopkov v procesu proizvodnje kruha in dodanega kislega testa ostane kruhek dolgo svež, hrustljav in aromatičen.

Vse dobre in naravne sestavine smo tokrat združili z izvirno recepturo Italijanskega juga in s svojim pekarskim znanjem ustvarili rustikalni kruhek, ki vas bo navdušil s svojo zgodbo in bogatostjo okusa.

 

#krušnezgodbe: Babičin kruh

#krušnezgodbe: Babičin kruh

Najboljše stvari se ohranijo v prijetnih spominih in starih receptih. V Pekarni Grosuplje se dobro zavedamo vrednosti ohranjanja znanja in tradicionalnih veščin priprave testa, zato smo se odločili, da ponovno oživimo postopek priprave kruha s kvasnim nastavkom, ki so ga poznale in pripravljale naše babice.  S ponosom vam predstavljamo Babičin kruh, ki ga z znanjem, skrbnostjo in najboljšimi sestavinami za vas pripravljajo naši izkušeni pekovski mojstri. Skrivnost odličnosti tako pripravljenega kruha se skriva v posebni dolgotrajni pripravi testa.

Najprej pripravimo kvasni nastavek (ali predtesto), ki ga skrbno zamešamo iz moke, vode in ščepca kvasa ter pustimo počivati vsaj pol dneva. Nato v kvasni nastavek zamešamo ostale sestavine kruha in oblikujemo končno testo. S tako pripravo testa je mogoče najbolje izkoristiti naravne danosti uporabljenih sestavin in ustvariti okusne hlebce kruha kot so jih poznale naše babice. Takšen je tudi Babičin kruh. Odlikuje ga izjemna polnost okusa domačega belega kruha, izrazita aroma ter mehka in sočna sredica, obdana z mamljivo hrustljavo skorjo. Zaradi kvasnega nastavka, je za Babičin kruh značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina.

Slovenski etnolog prof.dr. Janez Bogataj navaja:

“S postopno splošno prevlado krompirja kot živila na prehodu iz 18. v 19. stoletje se je začela povečevati njegova uporaba v vsakdanji in praznični prehrani. Postal je glavna jed, pogosto tudi koristen in okusen dodatek jedem. Ljudje so spoznali, da lahko s pomočjo krompirja pripravijo celo okusen in sočen kruh. Vendar pa teh njegovih lastnosti ni omogočal le dodani krompir, ampak dolgoletno znanje priprave kvasnega nastavka ali predtesta, s katerim so gospodinje zamesile testo za vsakdanji in praznični kruh ter ga spekle v pečeh.“

Zaprite oči in se prepustite bogatemu okusu dehtečega kruha, ki si, tako kot včasih, zasluži osrednje mesto na mizi. Podelite ga s svojimi ljubljenimi in jim poklonite drobec čarobnosti, ki je skrita v bogatosti izvirnega okusa Babičinega kruha.

Za vse ljubitelje dobrega temnega kruha smo s kvasnim nastavkom pripravili tudi Babičin temni kruh.

#krušnezgodbe: Martinc

#krušnezgodbe: Martinc

Naši mojstri peki so mešanici pšenične, ajdove in ržene moke dodali obilico sončničnih semen, grozdni koncentrat in koščke suhih jabolk ter tako ustvarili kruh posebnega in bogatega okusa, ki ga je navdahnilo praznovanje Martinovega. Kruh Martinc odlikuje izjemna sočnost, zaradi načina priprave pa ostane svež tudi nekaj dni. Zaradi edinstvene sestave ima čudovit, nekoliko sladkast okus po jabolkih in drugih uporabljenih sestavinah. Dobro se poda tako k slanim kot tudi sladkim jedem. Njegov okus pa je tako poln, da ga lahko uživate samega.

Ta okusni hlebec kruha smo v Pekarni Grosuplje ustvarili skupaj s priznanim slovenskim etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, ki je naši zgodbi dodal tudi nekaj tradicije:

 “Kot se za vsako praznovanje spodobi, so tudi za Martinovo pripravili praznične, kar pomeni ne vsakdanje jedi. Med njimi je bil seveda tudi kruh, drugačen in boljši od vsakdanjega. Na Martinovo je bila tudi navada, da so otroci in odrasli, predvsem revni posamezniki, hodili voščit od hiše do hiše in zbirali krušne hlebčke. Podobne navade so bile še za nekatere druge praznike v poznem jesenskem obdobju. Danes nam ta zgodovinski spomin odstira pogled v nekdanje oblike dobrodelnosti. Krušne hlebčke so namreč spekli v premožnejših hišah in tako poskrbeli, da so se z nabranimi hlebčki prehranili številni revni posamezniki in družine.”

Kruh Martinc naredi Martinovo zares praznično.

#krušnezgodbe: Božičnik

#krušnezgodbe: Božičnik

Kruh za praznični čas. Naj vam za praznične dni zadiši po Božičniku. Praznični hlebček iz velikega deleža ržene moke z obilo suhega sadja. Že od nekdaj se je najboljši kruh pekel ravno v decembrskem času okrog Božiča in Novega leta. V tem času so po številnih slovenskih pokrajinah pripravljali poseben kruh, za katerega so verjeli, da ima čarobno moč in jim bo naklonil blaginjo ter jih hkrati obvaroval pred nesrečo in boleznijo.

Božičnik vas najprej omami z dišečim vonjem po cimetu, nageljnovih žbicah in rumu. Ko pa zagrizete v rezino temnega, gostega in sočnega kruha vas pričaka pravo bogastvo suhega sadja: marelice, slive, jabolka, rozine, hruške, fige ter obilo hrustljavih orehov.

Slastni temni hlebček takoj poskrbi za praznično vzdušje. Zaradi obilice sadja je nekoliko sladkastega okusa. Lahko ga jeste samostojno, prilegel pa se bo tudi s sladkimi namazi ali ob lončku jogurta. Sladokusci lahko presenetijo svoje goste s krožnikom različnih vrst sira in lepo narezanimi koščki Božičnika.

#krušnezgodbe: Krjavelj polnozrnati

#krušnezgodbe: Krjavelj polnozrnati

V Pekarni Grosuplje smo naredili nov okusen in sočen kruh, pripravljen iz kar 80% pšenične polnozrnate moke, z manjšim deležem pšenične polbele in ržene črne moke. Površina je temne bakrene barve, posuta z rženo moko, sredica pa temno rjave barve, gosta, enakomerna in sočnega okusa. Polnozrnati Krjavelj je narejen po tradicionalnem postopku, s kislim testom, brez dodanih aditivov.

STE VEDELI? Polnozrnata moka je prehransko bogatejša, vsebuje vitamine iz skupine B ter A, K, E, beljakovine, rudnine, nenasičene maščobne kisline in prehranske vlaknine. Dobimo jo z mletjem celega pšeničnega zrna. Pšenično polnozrnato moko imenujemo tudi graham moka.

Kislo testo je naravni sistem med mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, prav tako je verjetno najstarejše znano sredstvo za vzhajanje, saj so ga poznali že Egipčani. Uporabljamo ga za to, da zmanjšamo količino uporabljenega pekovskega kvasa, obenem pa se popolnoma izognemo uporabi aditivov, kar je ključnega pomena. S kislim testom pri kruhu tako dosežemo polnejši okus in sočnejšo sredico, izboljšamo testo ter njegovo prehransko vrednost.

#krušnezgodbe: Skorjavc pirin

#krušnezgodbe: Skorjavc pirin

V družino Skorjavcev smo dodali še mešanega pirinega. Kruh s prijetno hrustljavo skorjo in mehko sočno sredico je pripravljen iz pirine polnozrnate, pšenične polbele ter ržene črne moke, ki smo ji dodali še krompirjeve kosmiče. Zrno pire vsebuje več beljakovin in vlaknin in manj škroba v primerjavi s pšenico. Pirina moka ima svojevrsten in prijeten okus, izdelki pa dolgo ohranijo svojo sočnost.

Prof. dr. Janez Bogataj navaja:

»Pira je prastara vrsta pšenice, za katero strokovnjaki menijo, da je starejša od 10 tisoč let. O njenem gojenju na delu današnje Slovenije poroča tudi Janez Vajkard Valvasor leta 1689. Zaradi nizkih hektarskih donosov so pridelavo pire po letu 1900 začeli opuščati, danes pa jo spet uvajamo, saj med drugimi njenimi lastnostmi velja za pomemben steber zdrave prehrane.«

Skrivnost kruha s kvasnim nastavkom

Skrivnost kruha s kvasnim nastavkom

Skrivnost odličnosti tako pripravljenega kruha se skriva v posebni dolgotrajni pripravi testa. Najprej pripravimo kvasni nastavek (ali predtesto), ki ga skrbno zamešamo iz moke, vode in ščepca kvasa ter pustimo počivati vsaj pol dneva. Nato v kvasni nastavek zamešamo ostale sestavine kruha in oblikujemo končno testo. S tako pripravo testa je mogoče najbolje izkoristiti naravne danosti uporabljenih sestavin in ustvariti okusne hlebce kruha kot so jih poznale naše babice.

Tako pripravljene hlebce odlikuje izjemna polnost okusa domačega belega kruha, izrazita aroma ter mehka in sočna sredica, obdana z mamljivo hrustljavo skorjo. Zaradi kvasnega nastavka, je za kruh značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina.

Da s takim postopkom priprave testa dosežemo čudovite in posebne čutne lastnosti kruha lastnosti kruha (vonj, okus, mehkoba, svežina)  dobro vedo tudi drugi narodi, ki uporabljajo kvasni nastavek za pripravo svojih najboljših tradicionalnih izdelkov. Tako se izdelujejo prave francoske baguette, italijanske ciabatte in kruh panettone, švicarske tradicionalne kmečke vrste kruha, uporabljajo pa ga tudi v Španiji in Veliki Britaniji.

Ste vedeli, da je hramba kruha povezana tudi z letnim časom?

Ste vedeli, da je hramba kruha povezana tudi z letnim časom?

Poleti je še posebej pomembno, da imamo za hrambo kruha poseben čist in zračen prostor. Ko prinesemo kruh iz trgovine domov, morajo biti površine, ki so v stiku z njim (posode, košara ali blago …), čiste in oprane.

 

ZAKAJ JE TO POMEMBNO?

Poleti so temperature višje in v zraku je veliko vlage, zato odsvetujemo hrambo kruha v neprodušno zaprtih posodah ali vrečkah. Kruh mora dihati, najboljše so vrečke ali prtiči iz blaga. V bližini mesta, kjer hranimo kruh, ne smemo imeti sadja in zelenjave, saj s tem povečamo verjetnost vnosa plesni in njihovih spor, ki se v vlažnem in toplem okolju razmnožijo že v dveh dneh.

Priporočljivo je, da se poleti kupi toliko kruha, kolikor ga lahko gospodinjstvo poje v dveh dneh od dneva nakupa. Za tiste, ki bi kruh vseeno radi hranili daljše obdobje, priporočamo, da poleti kupite kruh z deklariranim daljšim rokom uporabnosti (pasteriziran ali s konzervansi).

Kaj je kislo testo?

Kaj je kislo testo?

Kislo testo, ta veliki naravni sistem med mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, je verjetno najstarejše znano sredstvo za vzhajanje, saj so ga poznali že stari Egipčani. Z dodajanjem naravnega kislega testa v zames se zmanjša količina uporabljenega pekovskega kvasa, hkrati pa se lahko ognemo uporabi aditivov.

Prednosti kislega testa so torej:

 • izboljšanje lastnosti testa,
 • Izboljšanje arome, vonja in okusa,
 • podaljšanje svežine.

Kruh, ki je pripravljen z dodatkom kislega testa, je torej brez umetnih dodatkov, predvsem pa je polnega okusa in ima sočno sredico. Razveseljuje nas s harmoničnimi lastnostmi, pridobljenimi na naraven način.

O sestavinah

O sestavinah

Kruh, narejen v Pekarni Grosuplje, je tako omamnega okusa in svežine, da ga lahko prepoznate z zaprtimi očmi. Ponudba je široka in pisana, izdelki pa pripravljeni iz prvovrstnih sestavin.

Res je, da je delo mojstrov pekov ob pomoči sodobne opreme danes lažje kot je bilo nekoč, najtežja fizična opravila so namreč izginila; vseeno pa dobrega občutka za testo ne more zamenjati nobena tehnologija.

Nikoli nismo opustili tradicionalnih in zahtevnih postopkov peke, tudi takrat ne, ko je najsodobnejša tehnologija razbremenila naše mojstre peke. Prav temu znanju, ki se prenaša iz generacije v generacijo, gre zahvala, da je že več kot polovico našega kruha narejenega brez dodanih aditivov, po starih dolgotrajnih postopkih in z dodajanjem naravnega kislega testa. Naše najbolj prepoznavne vrste kruha odlikujejo polnost okusa ter skladnost skorje in sredice.