• Domov
  • Zgodba
  • Krušne zgodbe
    • O projektu
    • O kruhu
    • Naše zgodbe
  • Skupina
  • Izdelki
  • ZAPOSLITVE
  • Aktualno
  • Kontakt
10.09.2019

Medenove štručke iz krušne peči

Deli…


  • Facebook


  • Twitter


  • Linkedin


  • Email


  • Pinterest

Prvih osnov peke kruha se je naučil med služenjem vojaškega roka, ko je delal v vojaški pekarni. Priložnost je  nanesla, da so v Pekarni Grosuplje iskali peke. Prijavil se je na razpis in bil sprejet. Na začetku je bilo težko, ker je bilo samo nočno delo. Danes pa gospod Darko že 25 let opravlja poklic peka. Vztrajnost, delavnost in  dobrovoljnost so njegove vrline. Z ženo poleg službe vodita še gostinsko dejavnost na kmetiji ob reki Krki. Vsak vikend za obiskovalce pripravljata dobrote iz krušne peči.

V krušni peči pečemo vse od kruha do mesa. Krušna peč je naša stalnica v pripravi hrane. Kmetija, ki sem jo prevzel po starših, stoji ob reki in ob hiši je bil včasih  mlin s kamnitimi kolesi. Odraščal sem z vonjem po sveži mleti moki. Ko doma pripravljam kvašeno testo, me vedno preplavi spomin na mamo. Še vedno jo vidim, kako je delala v mlinu in je mesila kruh iz sveže mlete moke.

Z ženo se dopolnjujeta, oba zelo rada pečeta kruh. Spečeta vse od navadnega hlebca do dekorativnih izdelkov. Okraševanje krušnih izdelkov prepusti ženi, ker sam nima potrpljenja. Pripravo pa opravi sam. V letošnjem letu je začel peči še Medenove štručke (po domače se pri njihovi hiši reče pri Medenovih). Te naredi z dodatki, kot so  bučna semena, kurkumo ali olivno olje.

Preden začnem s pripravo testa, zakurim  krušno peč, da se ogreje. Pripravim vse sestavine, suhe dodatke vmešam v moko, olje pa dodam z vodo. Pripravim klasično kvašeno testo, ki ga ročno zamešam. Pustim vzhajati, prisegam na dolgo vzhajanje, saj je kruh boljšega okusa. Ko testo dovolj vzhaja, ga razdelim na 0,5 kg težke hlebčke in jih oblikujem v podolgovate štručke. Položim jih na pekač, kjer še enkrat vzhajajo. Na pekač jih položim, da si olajšam delo, kajti naša krušna peč  nima ravnega »podna«. Preverim temperaturo peči. Če je njen strop pobeljen, lahko vstavim kruh v peč. Pred peko naredim 20 kratkih zarezov in pečem 25 minut. Pri krušni peči zaprem zaslon in vratca, da se ohrani temperatura. Štručke po pečenju samo pokrijem s servietom, da se lepo počasi ohlajajo.

Gospod Darko nikoli ne tehta sestavin, vse dela po občutku. Z izkušnjami v pekarni je pridobil tudi občutek za pravilno pripravljeno testo. Štručke največkrat uporabi za obložene kruhke z domačimi namazi.

Peka kruha je zame poseben užitek. Uživam, ko zamesim testo, ga pregnetem in položim v krušno peč. Rezati sveže pečeni kruh je prav posebno doživetje, saj vsak pek občuti zadovoljstvo ob svojem dokončanem izdelku.

Za konec nam je še zaupal svojo željo, ki je povezana z reko Krko. Celo življenje živi ob njej, pa se nikoli ni naučil ribariti. In kot pravi: »K dobri postrvi sodi dober kruh in na Dolenjskem še kozarček cvička.«

AKTUALNO
Kar 45 zlatih odličij za izdelke iz skupine Don Don
14.02.2025
Izdelki skupine Don Don so letos prejeli toliko priznanj kot še nikoli
>Več
Kruh brez kvasa, ki ga lahko uživate brez skrbi
30.06.2024
Kruh brez kvasa je odlična alternativa za ljudi, ki se iz različnih razlogov izogibajo uživanju svežega ali suhega kvasa v živilskih izdelkih. Nekateri opažajo, da so preobčutljivi na to sestavino, saj imajo ob ...
>Več
Kolesarski maraton treh občin
18.06.2024
Kolesarsko društvo Grosuplje, v so organizaciji z Zavodom za turizem in promocijo Grosuplje, je v začetku juniju uspešno izvedlo 244. kolesarski maraton treh občin. Maratona se je udeležilo preko 600 udeležencev, ki so se na sončno nedeljsko jutro podali po razgibanih trasah občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Družine z otroci so se udeležile Družinskega maratona, ki je potekal po Grosuplju in okoliških krajih.
>Več
Kontakt

Član skupine
DON DON D.O.O.

Gasilska cesta 2
1290 Grosuplje
Slovenija, EU

www.dondon.si
info@dondon.si

tel: +386 (0)1 78 66 900

 

>Vsi kontakti skupine Don Don
OSTALE BLAGOVNE ZNAMKE V SKUPINI
  • Tvojih 5 minut
  • Don Don
Hitre povezave Pekarne Grosuplje
  • Zgodba
  • Skupina
  • Aktualno
  • Sledite nam
    ID za DDV SI72961074 MŠ 5844550000
    TRR IBAN SI56 0400 0027 7681 065 (OTP d.d.),
    IBAN SI56 0700 0000 3403 626 (GB d.d.),
    Copyright © Don Don d.o.o. 2024. Vse pravice pridržane. Pravno obvestilo arnoldvuga+ BMA Studio