Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. S tem projektom se ozavešča potrošnike, saj s tem lažje prepoznajo nova oziroma izboljšana živila in tudi spodbuja gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem z ugodnejšo hranilno sestavo in tudi ugodnim vplivom na okolje. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah. Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije.
Doc. dr. Anita Kušar je nagrado pri kruhu utemeljila z besedami: «Prvič smo se poslužili tudi kemijskih analiz nekaterih živil. Vrednotenje je zajelo sestavo kruhov, natančneje količino soli in prehranskih vlaknin. Nagrajena kruha se po hranilni vrednosti uvrščata v sam vrh ponudbe tovrstnih izdelkov v Sloveniji.«
Najbolj inovativna živila leta 2023 so:
Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti je prejela Atlantic Droga Kolinska za Trajnostni program blagovne znamke Argeta.
Nagrado za Polnozrnati kruh z lanom je prevzel Jaka Lončarič, direktor marketinga in razvoja v podjetju Don Don: »Vedno, ko razvijamo naše nove izdelke, v ospredje postavimo potrošnike in njihove želje. Z izbranim receptom in kvalitetnimi polnozrnatimi sestavinami smo uspeli narediti kruh z ugodno hranilno sestavo, ki ima obenem še vir beljakovin in visoko vsebnost prehranskih vlaknin. Ponosni smo, da smo uspeli narediti kruh, ki ustreza tudi podpisanim Zavezam odgovornosti za več polnozrnatih izdelkov in izdelkov z manj soli. In tako smo ustvarili naš inovativni izdelek leta 2023- Polnozrnati kruh z lanom.«
Polnozrnati kruh z lanom vas bo prijetno presenetil s sočno, gosto sredico in semeni lana. Prepoznali ga boste po dveh vzporednih rezih, temni barvi in posipom iz ržene moke. Zamešan je iz pšenične polnozrnate in polbele moke z dodatkom pšeničnega kislega testa, ki da kruhu značilen vonj, aromo in prispeva k svežini. Bogatijo pa ga lanena semena (7 %). Kruh ne vsebuje aditivov in kljub temu ohrani več dni svežino, zaradi vsebnosti kislega testa. Kruh ima prav zaradi polnozrnate pšenične moke in lanenih semen prehransko trditev vir beljakovin in visoka vsebnost prehranske vlaknine.
Foto: Inštitut za nutricionistiko