Ljubljana, 06. 02. 2020
Pekarna Grosuplje je s kruhom PROTEINC prejela nagrado za najbolj inovativno živilo leta 2020, ki jo letos že šestič podarja Inštitut za nutricionistiko. Namen izbora je prepoznati proizvode, ki so se lani prvič predstavili na trgovskih policah in v svoji kategoriji izstopajo z ugodno prehransko sestavo. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.
Izbor inovativnih živil Inštituta za nutricionistiko temelji na sestavi živil in njihovi hranilni vrednosti. V negativnem smislu ocenjujejo vsebnosti soli, sladkorja in nasičenih maščob, v pozitivnem smislu pa količino prehranskih vlaknin, sadja in zelenjave. Pomembne so tudi senzorične lastnosti izdelka, poreklo surovin in inovacije z vidika obogatitve ponudbe v posamezni kategoriji.
Nagrado za kruh PROTEINC je prevzel Boris Viktorovski, član uprave za trženje in logistiko v podjetju Don Don: ”V času, ko je na trgu zelo močna konkurenca in ko potrošniki zahtevajo kakovost, cenovno konkurenčnost ter lokalno poreklo surovin se moramo proizvajalci usmeriti v inovativni razvoj izdelka, ki ima izboljšano hranilno sestavo, ne vsebuje aditivov ter slediti željam in potrebam potrošnikov. Veseli smo, da nam je to v Pekarni Grosuplje uspelo s kruhom Proteinc, ki je narejen brez dodanih aditivov in se ponaša s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami. Ponosni smo na razvojno ekipo, ki že strmi v prihodnost, k inovativnosti in izboljšanju krušnih izdelkov Pekarne Grosuplje.”
Kruh PROTEINC ima posebno prehransko sestavo, saj se ponaša z dvema prehranskima trditvama, ki potrjujeta, da je izdelek vir beljakovin in vsebuje visoko vsebnost prehranske vlaknine. Vsebuje približno 7,1 g vlaknin na 100 g izdelka, 17,6 % njegove energijske vrednosti pa predstavljajo beljakovine. Poleg osnovne pšenične polbele moke je zamesen iz ovsene in ajdove moke ter dodatka pirinih in ovsenih kosmičev. Prehranske vlaknine so pomemben del uravnotežene prehrane in za človeka predstavljajo pomembne varovalne snovi, saj ugodno vplivajo na vrsto zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo in splošno zdravje. Priporočena dnevna vrednost vlaknin je 30 g na odraslega človeka. Glavni vir beljakovin so semena, mleko v prahu in kakav. Predvsem dodatek kakava je glavna posebnost tega kruha, ki poskrbi za njegovo temno rjavo sredico.
Prevzemnik nagrade: Boris Viktorovski, član uprave za trženje in logistiko
Don Don-ova ekipa: Tadeja Juteršek, vodja razvoja, Boris Viktorovski, član uprave za trženje in logistiko, Jasna Lužar, razvojni tehnolog in Damjana Rijavec, asistentka marketinga
Prejemniki nagrad Inovativna živila 2020