Naši mojstri peki so že zavihali rokave in začeli s pripravo in peko kruha Martinca.
Zamešali so ga iz mešanice pšenične, ajdove in ržene moke, dodali obilico sončničnih semen, grozdni koncentrat in koščke suhih slovenskih jabolk. Tako so ustvarili kruh posebnega in bogatega okusa, ki ga je navdahnilo praznovanje Martinovega.
Kruh Martinc odlikuje izjemna sočnost. Zaradi edinstvene sestave ima čudovit, nekoliko sladkast okus po jabolkih. Dobro se poda tako k slanim kot tudi sladkim jedem. Njegov okus pa je tako poln, da ga lahko uživate samega.
Naj vas spomnimo, da smo okusni hlebček Martinc v Pekarni Grosuplje ustvarili skupaj s priznanim slovenskim etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, ki je naši zgodbi dodal tudi nekaj tradicije:“Kot se za vsako praznovanje spodobi, so tudi za Martinovo pripravili praznične, kar pomeni ne vsakdanje jedi. Med njimi je bil seveda tudi kruh, drugačen in boljši od vsakdanjega. Na Martinovo je bila tudi navada, da so otroci in odrasli, predvsem revni posamezniki, hodili voščit od hiše do hiše in zbirali krušne hlebčke. Podobne navade so bile še za nekatere druge praznike v poznem jesenskem obdobju. Danes nam ta zgodovinski spomin odstira pogled v nekdanje oblike dobrodelnosti. Krušne hlebčke so namreč spekli v premožnejših hišah in tako poskrbeli, da so se z nabranimi hlebčki prehranili številni revni posamezniki in družine.”
Kruh Martinc naredi Martinovo zares praznično.