Prvih osnov peke kruha se je naučil med služenjem vojaškega roka, ko je delal v vojaški pekarni. Priložnost je nanesla, da so v Pekarni Grosuplje iskali peke. Prijavil se je na razpis in bil sprejet. Na začetku je bilo težko, ker je bilo samo nočno delo. Danes pa gospod Darko že 25 let opravlja poklic peka. Vztrajnost, delavnost in dobrovoljnost so njegove vrline. Z ženo poleg službe vodita še gostinsko dejavnost na kmetiji ob reki Krki. Vsak vikend za obiskovalce pripravljata dobrote iz krušne peči.
V krušni peči pečemo vse od kruha do mesa. Krušna peč je naša stalnica v pripravi hrane. Kmetija, ki sem jo prevzel po starših, stoji ob reki in ob hiši je bil včasih mlin s kamnitimi kolesi. Odraščal sem z vonjem po sveži mleti moki. Ko doma pripravljam kvašeno testo, me vedno preplavi spomin na mamo. Še vedno jo vidim, kako je delala v mlinu in je mesila kruh iz sveže mlete moke.
Z ženo se dopolnjujeta, oba zelo rada pečeta kruh. Spečeta vse od navadnega hlebca do dekorativnih izdelkov. Okraševanje krušnih izdelkov prepusti ženi, ker sam nima potrpljenja. Pripravo pa opravi sam. V letošnjem letu je začel peči še Medenove štručke (po domače se pri njihovi hiši reče pri Medenovih). Te naredi z dodatki, kot so bučna semena, kurkumo ali olivno olje.
Preden začnem s pripravo testa, zakurim krušno peč, da se ogreje. Pripravim vse sestavine, suhe dodatke vmešam v moko, olje pa dodam z vodo. Pripravim klasično kvašeno testo, ki ga ročno zamešam. Pustim vzhajati, prisegam na dolgo vzhajanje, saj je kruh boljšega okusa. Ko testo dovolj vzhaja, ga razdelim na 0,5 kg težke hlebčke in jih oblikujem v podolgovate štručke. Položim jih na pekač, kjer še enkrat vzhajajo. Na pekač jih položim, da si olajšam delo, kajti naša krušna peč nima ravnega »podna«. Preverim temperaturo peči. Če je njen strop pobeljen, lahko vstavim kruh v peč. Pred peko naredim 20 kratkih zarezov in pečem 25 minut. Pri krušni peči zaprem zaslon in vratca, da se ohrani temperatura. Štručke po pečenju samo pokrijem s servietom, da se lepo počasi ohlajajo.
Gospod Darko nikoli ne tehta sestavin, vse dela po občutku. Z izkušnjami v pekarni je pridobil tudi občutek za pravilno pripravljeno testo. Štručke največkrat uporabi za obložene kruhke z domačimi namazi.
Peka kruha je zame poseben užitek. Uživam, ko zamesim testo, ga pregnetem in položim v krušno peč. Rezati sveže pečeni kruh je prav posebno doživetje, saj vsak pek občuti zadovoljstvo ob svojem dokončanem izdelku.
Za konec nam je še zaupal svojo željo, ki je povezana z reko Krko. Celo življenje živi ob njej, pa se nikoli ni naučil ribariti. In kot pravi: »K dobri postrvi sodi dober kruh in na Dolenjskem še kozarček cvička.«