V Pekarni Grosuplje smo naredili nov okusen in sočen kruh, pripravljen iz kar 80% pšenične polnozrnate moke, z manjšim deležem pšenične polbele in ržene črne moke. Površina je temne bakrene barve, posuta z rženo moko, sredica pa temno rjave barve, gosta, enakomerna in sočnega okusa. Polnozrnati Krjavelj je narejen po tradicionalnem postopku, s kislim testom, brez dodanih aditivov. STE VEDELI? Polnozrnata moka je prehransko bogatejša, vsebuje vitamine iz skupine B ter A, K, E, beljakovine, rudnine, nenasičene maščobne kisline in prehranske vlaknine. Dobimo jo z mletjem celega pšeničnega zrna. Pšenično polnozrnato moko imenujemo tudi graham moka. Kislo testo je naravni sistem med mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, prav tako je verjetno najstarejše znano sredstvo za vzhajanje, saj so ga poznali že Egipčani. Uporabljamo ga za to, da zmanjšamo količino uporabljenega pekovskega kvasa, obenem pa se popolnoma izognemo uporabi aditivov, kar je ključnega pomena. S kislim testom pri kruhu tako dosežemo polnejši okus in sočnejšo sredico, izboljšamo testo ter njegovo prehransko vrednost.