#krušnezgodbe: Skorjavc pirin

S kvasnim nastavkom

V družino Skorjavcev smo dodali še mešanega pirinega. Kruh s prijetno hrustljavo skorjo in mehko sočno sredico je pripravljen iz pirine polnozrnate, pšenične polbele ter ržene črne moke, ki smo ji dodali še krompirjeve kosmiče. Zrno pire vsebuje več beljakovin in vlaknin in manj škroba v primerjavi s pšenico. Pirina moka ima svojevrsten in prijeten okus, izdelki pa dolgo ohranijo svojo sočnost. Prof. dr. Janez Bogataj navaja: »Pira je prastara vrsta pšenice, za katero strokovnjaki menijo, da je starejša od 10 tisoč let. O njenem gojenju na delu današnje Slovenije poroča tudi Janez Vajkard Valvasor leta 1689. Zaradi nizkih hektarskih donosov so pridelavo pire po letu 1900 začeli opuščati, danes pa jo spet uvajamo, saj med drugimi njenimi lastnostmi velja za pomemben steber zdrave prehrane.«