Skrivnost kruha s kvasnim nastavkom

Skrivnost odličnosti tako pripravljenega kruha se skriva v posebni dolgotrajni pripravi testa. Najprej pripravimo kvasni nastavek (ali predtesto), ki ga skrbno zamešamo iz moke, vode in ščepca kvasa ter pustimo počivati vsaj pol dneva. Nato v kvasni nastavek zamešamo ostale sestavine kruha in oblikujemo končno testo. S tako pripravo testa je mogoče najbolje izkoristiti naravne danosti uporabljenih sestavin in ustvariti okusne hlebce kruha kot so jih poznale naše babice. Tako pripravljene hlebce odlikuje izjemna polnost okusa domačega belega kruha, izrazita aroma ter mehka in sočna sredica, obdana z mamljivo hrustljavo skorjo. Zaradi kvasnega nastavka, je za kruh značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina. Da s takim postopkom priprave testa dosežemo čudovite in posebne čutne lastnosti kruha lastnosti kruha (vonj, okus, mehkoba, svežina)  dobro vedo tudi drugi narodi, ki uporabljajo kvasni nastavek za pripravo svojih najboljših tradicionalnih izdelkov. Tako se izdelujejo prave francoske baguette, italijanske ciabatte in kruh panettone, švicarske tradicionalne kmečke vrste kruha, uporabljajo pa ga tudi v Španiji in Veliki Britaniji.