Ovseni kruh iz več različnih razlogov velja za bolj zdrav nadomestek klasičnega belega kruha. K temu prispevajo predvsem njegova hranilna in zdravju prijazna sestava, ki spodbujajo prebavo in blagodejno vplivajo na splošno počutje. Nekatere vrste ovsenega kruha so primerne tudi za posameznike na brezglutenski dieti, saj ovseni kosmiči, iz katerih se izdeluje moka za ovseni kruh, ne vsebujejo glutena.
Številne različice tega vse bolj priljubljenega in cenjenega pekovskega izdelka pripravljamo tudi v naši pekarni z dolgoletno tradicijo. Naš recept za ovseni kruh se drži tradicionalnih postopkov priprave in peke, naši strokovnjaki z bogatimi izkušnjami pa so recepture dodelali in nadgradili ter tako ustvarili omamno dišeče hlebčke, ki vsako jutro bogatijo vaše mize in poskrbijo za okusen in zdrav zajtrk.
Pogosto lahko slišimo, da kruh zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov ne more biti del zdrave prehrane. Ta splošno razširjen mit pa je daleč od resnice, saj obstaja kar nekaj pekovskih izdelkov, ki so zdravi, hranljivi in bogatijo vsakdanjo prehrano. Med njimi je tudi ovseni kruh, katerega glavna sestavina je ovsena moka.
Izdelki iz ovsa imajo veliko hranljivih snovi in so bistveno lažje prebavljivi od nekaterih drugih žit. Poleg tega oves raste v ovoju, ki ga ščiti pred škodljivci in drugimi zunanjimi vplivi, zato se ga tudi bistveno manj ali sploh ne škropi s pesticidi in drugimi zdravju škodljivimi sredstvi. Ko se žito požanje, se ga olušči v kašo in zmelje v ovseno moko. Ta velja za eno najbolj hranilnih vrst mok, saj vsebuje beljakovino avenin, ki pozitivno vpliva na naš organizem.
Verjetno ste že velikokrat slišali, kako zdravi so ovseni kosmiči Gluten, ki je sicer naravno prisoten v številnih vrstah žit, lahko v velikih količinah slabo vpliva na zdravje in upočasni delovanje črevesja. Ker pa izdelki iz ovsene moke slednjega ne vsebujejo, si jih lahko brez slabe vesti pogosteje privoščite. Recept za ovseni kruh najdete na spletu in ga pripravite sami, lahko pa svoj hlebček kupite kar v naši pekarni.
Odličen recept za ovseni kruh uporabljamo tudi v domači Pekarni Grosuplje, kjer pečemo priljubljen mešani ovseni kruh s semeni. Ta poleg ovsene polnozrnate moke vsebuje tudi koruzni zdrob in drobljena bučna semena, ki mu dajejo značilen okus, v katerega se boste preprosto zaljubili.
Dodatek semen v pekovskem izdelku slednjega obogatijo, zaradi njih pa je sredica še bolj mehka in prijetna za uživanje. Naš koruzno ovseni kruh s semeni ima veliko vsebnost topnih vlaknin in rudnin, mangana, selena, magnezija in železa. Ob rednem uživanju pomaga vzpostaviti zdravo stanje v črevesju in razstruplja telo, saj ovseni kosmiči gluten ni prisoten, vsebujejo nenasičene maščobe. Z uživanjem polnovrednih ovsenih izdelkov pa lahko bistveno znižate celo holesterol in krvni sladkor.
V Pekarni Grosuplje, najstarejši uveljavljeni pekarski znamki v Sloveniji, že 70 let združujemo krušno dediščino s sodobnimi pekovskimi trendi. Vsi zaposleni smo predani ljubezni do peke dobrot in zavezani zagotavljanju najkakovostnejših izdelkov za stranke. Ponosni smo, da se naš ovseni kruh in ostale okusne krušne mojstrovine vsak dan znajdejo na domačih mizah in tako bogatijo vašo prehrano.
Ker se zavedamo, da soustvarjamo vsakodnevni jedilnik marsikaterega Slovenca, v našo pekarno najdejo pot le sestavine vrhunske kakovosti in domačega porekla. Recept za ovseni kruh tako združuje znanje naših prednikov in inovacije mladih zagnanih sodelavcev, ki svoje delo vidijo kot poslanstvo.
Dobrote Pekarne Grosuplje lahko najdete v vseh trgovinah Mercator, s katerim sodelujemo že od samega začetka. Tudi danes so naši hlebčki pripravljeni z enako ljubeznijo, znanjem in tradicijo, kot nekoč, svoje znanje in veščine pa prenašamo na mlajše peke. Vse to pa z namenom, da lahko vi in vaša družina uživate v okusnih dobrotah.