V Pekarni Grosuplje vseskozi strmimo k ohranjanju slovenske krušne dediščine ter podpiramo lokalne pridelovalce in predelovalce. Z novim, Slovenskim kruhom to zavezo še utrjujemo.
Edinstveno recepturo novega kruha smo pripravili izključno iz slovenskih žit, zmletih v slovenskih mlinih. Pečemo ga v naši slovenski pekarni, na voljo pa je ekskluzivno v trgovinah Mercator.
S svojim bogatim znanjem o slovenski krušni dediščini je pri rojstvu edinstvene recepture sodeloval tudi etnolog Janez Bogataj. Sam projekt pa je zastavljen še širše: v sodelovanju z Mercatorjem in Argeto preko kruha ozaveščamo o pomembnosti ohranitve avtohtonih rastlinskih vrst.
Zato aktivno podpiramo tudi Slovensko rastlinsko gensko banko, ki ohranja lokalna semena. Najdragocenejša, ki se skrivajo tudi v edinstveni recepturi »Slovenskega kruha«, bodo shranjena tudi v Svetovni semenski banki Svalbard, globoko v arktičnem krogu.
In kakšen je pravi Slovenski kruh? V njem najdete najbolj tradicionalne slovenske moke: pšenično belo, pšenično polbelo, koruzno, rženo in proseno moko. Pšenična moka zagotavlja nežno strukturo zmesnega kruha, koruzna moka prispeva k zlato rjavi barvi in rahlo sladkastemu okusu. Rahla kislina je posledica ržene moke in kislega testa. Prosena moka je iz avtohtone slovenske sorte z imenom Sonček in kruhu doda oreškast priokus. Predstavlja dober vir beljakovin, prav tako pa kruhu daje rumenkasto barvo. Kruh v obliki štruce z rezom na sredini lepo zakroži hrustljava skorjica. Odlikuje ga tudi odlična svežina, ki mu jo daje pšenično kislo testo.
Več o našem skupnem projektu si lahko preberete tukaj.