Poznamo ga tudi pod drugimi imeni, kot denimo božični kruh, župnek, poprtnjak, stolnik, itd., a najbolj poznan je ravno po imenu poprtnik. Poprtnik je praznični kruh, najbolj značilen za osrednjo Slovenijo, pripravljen pa je iz boljšega kvašenega testa, ki je oblikovano v hlebec, značilnost poprtnika pa je v njegovem umetelno izdelanem okrasju. Izročilo peke poprtnikov prehaja iz roda v rod, pri tem pa je najbolj pomembno, da se ohrani znanje, potrebno za njegovo izdelavo.
Danes ima poprtnik predvsem simbolno vlogo povezovanja družine in izkazovanja gostoljublja, zahvaljujoč društvu podeželskih žena Dobrepolje- Struge, Zvezi kmetic Slovenije in občini Dobrepolje pa izročilo poprtnika odkriva vedno več ljudi. V Dobrepolju so konec preteklega leta ponovno pripravili ocenjevanje in razstavo poprtnikov ter tako postavili na ogled zbor krasnih hlebcev, ki poleg izročila, pričajo tudi o bogatih ročnih vrlinah in predanosti tistih, ki jih ustvarjajo.
Pri popestritvi dogodka smo z veseljem pomagali tudi v Pekarni Grosuplje, kjer smo za udeležence dogodka donirali slastne rogljičke. Vsekakor nas veseli ponovno obujanje in zavzeto ohranjanje bogatega krušnega izročila, ki pripoveduje zgodbo vseh nas.
Organizatorjem dogodka iskreno čestitamo in jim še naprej želimo veliko uspeha in ustvarjalne vneme.