Na Gospodarski zbornici Slovenije je včeraj, na svetovni dan hrane, osem slovenskih pekarskih podjetij, ki strateško delujejo v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, podpisalo listino »Zaveze odgovornosti«. To pomeni, da se posamezni sektorji živilskopredelovalne industrije zavezujejo, da bodo zmanjševali vsebnosti določenih hranil v svojih živilskih izdelkih. Na ta način slovenski pekarski sektor aktivno pristopa k doseganju ciljev strategije Slovenije, na področju prehranske politike.
Osem podjetij, Don Don d.o.o. (Pekarna Grosuplje), Hlebček d.o.o., Mercator IP d.d., Mlinopek d.d., Mlinotest d.d., Pekarna Pečjak d.o.o., Spar Slovenija d.o.o. in Žito d.o.o., se je zavezalo, da bodo do leta 2022 zmanjšali vsebnost dodane soli v kruhu za 5 %. S tem namenom bodo razvijali in izboljševali sestavo svojih obstoječih izdelkov ter istočasno iskali dodatne načine za zmanjševanje dodatne soli v kruhu. Poleg tega pa bodo še širili ponudbo pekovskih izdelkov z večjo vsebnostjo polnozrnatih sestavin.
Dogodka so se poleg predstavnikov GZS in direktorjev podpisnikov, udeležili tudi ministra dr. Aleksandra Pivec (MKGP) in Aleš Šabeder (MZ) ter predsednik Odbora za spremljanje implementacije zavez odgovornosti dr. Borut Pahor.
Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc je poudarila, da je sektor pekarstva samoiniciativno pristopil k podpisu Zaveze odgovornosti in s tem potrdil odgovoren odnos, ki ga izkazujejo do potrošnika. In še, da slovenski peki dokazujejo svojo inovativnost in pogum za ustvarjanje trendov.