• Domov
  • Zgodba
  • Krušne zgodbe
    • O projektu
    • O kruhu
    • Naše zgodbe
  • Skupina
  • Izdelki
  • ZAPOSLITVE
  • Aktualno
  • Kontakt
22.10.2023

Domači kruh iz najboljše pekarne v Sloveniji

Domači kruh je osnovno živilo, pripravljeno iz moke in vode. Prvi dokazi o njegovi peki segajo 10.000 pred našim štetjem. Medtem ko so Egipčani 6000 pred našim štetjem po naključju odkrili fermentacijo, so ga premožni Grki namakali v vino in med. Skozi leta je peka doživljala velik napredek, šele v 20. stoletju pa so začeli dodajati kemikalije, zaradi katerih je hleb postal mehkejši, bel in bolj svež.

Deli…


  • Facebook


  • Twitter


  • Linkedin


  • Email


  • Pinterest

Danes si brez hleba vsakdan težko predstavljamo. A čeprav ob besedi hlebec sprva pomislimo na pšenico, ga je mogoče speči iz skoraj vseh žit, vključno z ječmenom, koruzo, prosom in rižem. Najboljši kruh lahko vzhaja s pomočjo naravno prisotnih mikrobov (kislo testo – droži), industrijsko proizvedenega kvasa, prezračevanja pod visokim tlakom ali kemikalij (soda bikarbona). Kot sestavino pa ga je mogoče uporabiti še v drugih kulinaričnih pripravkih. Mednje sodijo krušne drobtine, popečene kocke – krutoni, nadevi in omake.

Domači kruh

Kakšen domači kruh peče najstarejša uveljavljena pekarska znamka v Sloveniji?

Najboljša pekarna Grosuplje ima bogato tradicijo, ki sega vse v leto 1951. Zahvaljujoč izbranim tradicionalnim recepturam, po katerih pripravljajo hrustljave hlebce, so sinonim za najboljši kruh in toast že več kot 70 let. Vlaganje v najsodobnejšo opremo in nove obrate jim omogoča razvoj novih storitev in produktov, hkrati pa jim zagotavlja konkurenčnost na svetovnem trgu.

Domači kruh se v njihovi pekarni peče po dolgih postopkih, ki trajajo več ur. V zmes je dodano naravno kislo testo, ki je najstarejše znano sredstvo za vzhajanje. Naravni sistem med kvasovkami in mlečnokislinskimi bakterijami izboljša lastnosti testa, podaljša svežino ter poudari aromo, okus in vonj. Takšen način priprave pa je priljubljen tudi zaradi tega, ker ne potrebuje aditivov in drugih umetnih dodatkov.

Drugi edinstven način priprave testa pa je z dodatkom kvasnega nastavka ali predtesta. Gre za dolgotrajno pripravo, kjer se najprej pripravi predtesto zmešano iz vode, moke in ščepca kvasa. Za optimalne rezultate mora kvasni nastavek počivati vsaj pol dneva, nato pa je skupaj z ostalimi sestavinami zmešan in oblikovan v končno testo.

Ta svojevrstna priprava najbolje izkoristi naravne danosti sestavin ter ustvari hlebce z izjemnim vonjem, dolgo svežino, izvrstnim okusom in mehko sredico.

Najboljši kruh

Tudi najboljši kruh se postara – Kaj narediti z ostanki kruha in zakaj jih ne smete zavreči?

Domači kruh, narejen po tradicionalnih postopkih, se ponaša z dolgotrajno svežino. A slej ko prej pride čas, ko je malce žilav. Tudi tisti iz najboljše pekarne. Toda ali je res neužiten? Na leto je odvrženih več kot 900,000 ton. Najboljši beli kruh predstavlja skromen temelj vsakega gospodinjstva, a to nas ne odvrne, da ga ne bi odvrgli takoj, ko je to mogoče. Namesto, da bi ga zavrgli, postaran hlebec vzemite kot izziv. Z uporabo na nekoliko drugačen, ustvarjalen način boste prihranili nekaj evrov, hkrati pa boste poskrbeli za okolje.

Če vam je všeč hrustljava skorja, lahko osušene kose hitro osvežite v pečici z nekaj vode ali pa ga uporabite v receptu. Slednji najpogosteje vključujejo francoski toast, Bruschetto, cmoke, mesno štruco ali pa ga uporabite v nadevu za piščanca. V kolikor si želite ostanke spremeniti v nov obrok, je za to najboljša izbira juha. To zgostite tako, da sestavinam za juho dodate kose starega hleba ter vse skupaj dobro zmeljete s paličnim mešalnikom. S tem boste pridobili novo aromo in odlično teksturo.

Najboljši kruh je dober tudi, če ga zamrznete. Odtalite ga na sobni temperaturi in bo okusen kot svež. V kolikor ta ni več užiten iz njega, naredite drobtine. Razporedite ga po pladnju ter pecite na najnižji temperaturi, dokler kosi niso popolnoma suhi in hrustljavi. Nato ga zmeljite v mešalniku ter drobtine položite v pečico za dodatno uro. Pri vseh navodilih pa ne pozabite, da morate najboljši beli kruh hraniti v posebnem zračnem in čistem prostoru. To je še posebej pomembno poleti, ko je v zraku veliko vlage, temperature pa so višje.

Najboljša pekarna

Najboljši kruh je zdrav kruh

Najboljša pekarna uspešno združuje prihodnosti s tradicijo, kar se zdi zmagovalna kombinacija. Hlebec po starih recepturah je ostal nespremenjen. Temu pa je bila dodana ponudba produktov, ki sledijo sodobnim trendom v prehrani. Med produkti boste tako našli bio babičin kruh, super kruh vitamin+, Zdravko in Proteinca.

BIO babičin kruh z enakomerno mehko in luknjičasto sredico z vidnimi semeni in bogato aroma se ponaša s kakovostnimi ekološkimi sestavinami. Semena in moka so v celoti ekološko pridelani in certificirani, njegova bogata sestava pa predstavlja vir prehranskih vlaknin. Super kruh vitamin+ je obogaten vitamini in minerali, vsebuje pa 6 živil z visoko vsebnostjo hranljivih snovi.

Nova receptura obsega špinačo, matcha zeleni čaj, kurkumo, alge spirulina, chia semena in semena kvinoje. Domači kruh Zdravko vsebuje kar 55 % manj ogljikovih hidratov, saj 38 % zavzemajo semena. S svojo sestavo se pridružuje k funkcionalnim hlebom, kjer ima mesto tudi Super kruh. Proteinca pa odlikuje štirioglata oblika pekača ter mešanica sezamovih in sončničnih semen. Je sijajen vir beljakovin in vlaknin, saj beljakovine predstavljajo več kot 17 % celotne energijske vrednosti živila, vlaknine pa več kot 6 g.

Najboljši kruh

AKTUALNO
Kar 45 zlatih odličij za izdelke iz skupine Don Don
14.02.2025
Izdelki skupine Don Don so letos prejeli toliko priznanj kot še nikoli
>Več
Kruh brez kvasa, ki ga lahko uživate brez skrbi
30.06.2024
Kruh brez kvasa je odlična alternativa za ljudi, ki se iz različnih razlogov izogibajo uživanju svežega ali suhega kvasa v živilskih izdelkih. Nekateri opažajo, da so preobčutljivi na to sestavino, saj imajo ob ...
>Več
Kolesarski maraton treh občin
18.06.2024
Kolesarsko društvo Grosuplje, v so organizaciji z Zavodom za turizem in promocijo Grosuplje, je v začetku juniju uspešno izvedlo 244. kolesarski maraton treh občin. Maratona se je udeležilo preko 600 udeležencev, ki so se na sončno nedeljsko jutro podali po razgibanih trasah občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Družine z otroci so se udeležile Družinskega maratona, ki je potekal po Grosuplju in okoliških krajih.
>Več
Kontakt

Član skupine
DON DON D.O.O.

Gasilska cesta 2
1290 Grosuplje
Slovenija, EU

www.dondon.si
info@dondon.si

tel: +386 (0)1 78 66 900

 

>Vsi kontakti skupine Don Don
OSTALE BLAGOVNE ZNAMKE V SKUPINI
  • Tvojih 5 minut
  • Don Don
Hitre povezave Pekarne Grosuplje
  • Zgodba
  • Skupina
  • Aktualno
  • Sledite nam
    ID za DDV SI72961074 MŠ 5844550000
    TRR IBAN SI56 0400 0027 7681 065 (OTP d.d.),
    IBAN SI56 0700 0000 3403 626 (GB d.d.),
    Copyright © Don Don d.o.o. 2024. Vse pravice pridržane. Pravno obvestilo arnoldvuga+ BMA Studio