• Domov
  • Zgodba
  • Krušne zgodbe
    • O projektu
    • O kruhu
    • Naše zgodbe
  • Skupina
  • Izdelki
  • ZAPOSLITVE
  • Aktualno
  • Kontakt
25.11.2023

Domači kruh za male in velike užitke ob vseh priložnostih

Deli…


  • Facebook


  • Twitter


  • Linkedin


  • Email


  • Pinterest

Domači kruh s svojim omamnim vonjem in hrustljavo skorjico je nekaj, kar preprosto zadovolji brbončice, pa najsi je lakota ali samo želja. Svež, topel, dišeč košček, vsak ima svojega, najljubšega. Običaj – ponuditi hlebec gostu, ki vstopi v dom, je skozi zgodovino dolga stoletja veljal za izraz gostoljubja, dobrodošlice ter prijateljstva in je marsikje prisoten še danes. Hrana druži in povezuje, domače krušne dobrote pa dajejo poseben pečat v vsakem domu, pa naj so pečene doma ali v najboljši pekarni.

Človeštvo pozna kruh že 5000 let in je vir preživetja. Kot osnovno živilo pa ima na slovenskih tleh izjemno tradicijo in zgodovino. Bil je simbol blaginje in zaščite doma, pa tudi siromaštva in vojne, kadar ga je bilo v pomanjkanju. Kruhu so nekdaj pripisovali čarobne lastnosti, saj je prav pečen hlebec, vzet iz peči, s svojim videzom napovedoval prihajajočo letino ali blaginjo gospodinjstva. Danes ne verjamemo več v njegove čarobne lastnosti, ostaja pa čarobnost okusa, ki ga prinaša dober domači kruh.

Najboljši kruh

Najboljši kruh ostane v spominu

Najboljši kruh prebudi spomine in skomine. Tako, kot je nekoč babica spekla domači kruh iz krušne peči, tako danes še vedno pečejo peki v pekarni. Izbrane sestavine, vzhajanje, gnetenje, peka. Ves vloženi trud in znanje. Za dobro jutro kos svežega dišečega kruha, samega ali z najljubšim namazom ter skodelica kakava in pripravljenost na začetek novega dne. Za vsakogar nekaj, skrbno pripravljeno in postreženo.

Toliko, kolikor je gospodinjstev, toliko je vrst in receptov za pripravo krušnih dobrot ,kot sta pekovsko pecivo in toast. Geografska lega Slovenije ponuja izjemen asortima receptov za domači kruh. Vsaka pokrajina se ponaša s svojo lokalno recepturo in izborom glavnega deleža moke. Glede na moko, iz katere je pripravljeno testo, tako ločimo več vrst kruha. Beli, polbeli, črni, rženi, koruzni, ovseni, ajdov in pirin kruh.

Izbira moke je pomembna za strukturo testa. Poznamo krušne in nekrušne vrste mok. Med krušne spadajo pšenična, ržena in pirina moka. Tako lahko iz krušne moke testo zamesimo samostojno, pri nekrušnih, kot so koruzna, ajdova, ječmenova, ovsena, riževa ali sojina, pa moramo primešati krušno moko.

Najboljši kruh

Najboljša pekarna ponudi polnost okusa

Najboljša pekarna ponudi polnost okusa v vsakem svojem izdelku, pa najsi bo to pekovsko pecivo, žemlja ali toast. Umetnost, kako pripraviti najboljši kruh, pa se prenaša iz generacije v generacijo. Kot nekoč babice, sedaj najboljša pekarna ponudi popoln okus domačnosti. Vsakodnevno preverjanje in okušanje, izboljšave in dodelave ponudijo vsakomur najljubši okus in trajen spomin.

V pekarni Grosuplje je postopek priprave kruha glede na preteklost nespremenjen, pripravlja se po starem običaju in je prenešen iz roda v rod. Skrbna izbira moke in vseh sestavin, izdelava testa po dolgih postopkih, dodano naravno kisano testo, ki daje izdelku prav posebno aromo, daljšo obstojnost in sočnost ter skrbna peka prinesejo čarobnost, značilno le za najboljši kruh, ki je tako brez umetnih dodatkov.

Najboljši kruh - domači kruh

Posebna izdelava za domači kruh s postopkom dodajanja predtesta oziroma kvasnim nastavkom pa je način izdelave, kot so ga poznale babice. Kot nekoč se pripravi kvasni nastavek iz moke, vode in kančka kvasa. Preko noči se zgodi čarobnost, ko kvasni nastavek vzhaja. Proti jutru se vanj preseje moka in ostale sestavine ter oblikuje testo, pripravljeno za peko. S takšno pripravo zagotovimo vse lastnosti, ki jih ima najboljši kruh po navdihu stoletne tradicije.

Nekoč so kruh pekli za kar nekaj dni vnaprej, skladiščili in hranili so ga vse dokler ni postal pretrd, danes pa dobra pekarna dnevno ponuja svežega, vseh oblik in velikosti. Zadovolji potrebe vsakega posameznika tako po količini kot po okusu. Kako hitro se vrnejo spomini ob sprehodu mimo pekarne ter skomine po nečem dobrem, okusnem…mamljivo. Vonj, ki se zazna in povabi v notranjost.

Vsakdo ima svoj najljubši pekovski izdelek, vendar je vredno poskusiti še kaj novega, drugega, drugačnega. Lahko preseneti, pusti nov spomin, nov okus in željo po še. Najboljša pekarna je tista, v katero zahajamo spet in spet. Tista, ki nadgrajuje svoje znanje, preizkuša nove okuse, a sledi tradicionalni izdelavi. Pekarna Grosuplje s svojim bogatim pekovskim asortimajem ponuja dan za dnem najboljše, iz preteklosti dano v sedanjost.

Toast - najboljša pekarna

AKTUALNO
Kar 45 zlatih odličij za izdelke iz skupine Don Don
14.02.2025
Izdelki skupine Don Don so letos prejeli toliko priznanj kot še nikoli
>Več
Kruh brez kvasa, ki ga lahko uživate brez skrbi
30.06.2024
Kruh brez kvasa je odlična alternativa za ljudi, ki se iz različnih razlogov izogibajo uživanju svežega ali suhega kvasa v živilskih izdelkih. Nekateri opažajo, da so preobčutljivi na to sestavino, saj imajo ob ...
>Več
Kolesarski maraton treh občin
18.06.2024
Kolesarsko društvo Grosuplje, v so organizaciji z Zavodom za turizem in promocijo Grosuplje, je v začetku juniju uspešno izvedlo 244. kolesarski maraton treh občin. Maratona se je udeležilo preko 600 udeležencev, ki so se na sončno nedeljsko jutro podali po razgibanih trasah občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Družine z otroci so se udeležile Družinskega maratona, ki je potekal po Grosuplju in okoliških krajih.
>Več
Kontakt

Član skupine
DON DON D.O.O.

Gasilska cesta 2
1290 Grosuplje
Slovenija, EU

www.dondon.si
info@dondon.si

tel: +386 (0)1 78 66 900

 

>Vsi kontakti skupine Don Don
OSTALE BLAGOVNE ZNAMKE V SKUPINI
  • Tvojih 5 minut
  • Don Don
Hitre povezave Pekarne Grosuplje
  • Zgodba
  • Skupina
  • Aktualno
  • Sledite nam
    ID za DDV SI72961074 MŠ 5844550000
    TRR IBAN SI56 0400 0027 7681 065 (OTP d.d.),
    IBAN SI56 0700 0000 3403 626 (GB d.d.),
    Copyright © Don Don d.o.o. 2024. Vse pravice pridržane. Pravno obvestilo arnoldvuga+ BMA Studio