#krušnezgodbe: Babičin kruh

S kvasnim nastavkom

Najboljše stvari se ohranijo v prijetnih spominih in starih receptih. V Pekarni Grosuplje se dobro zavedamo vrednosti ohranjanja znanja in tradicionalnih veščin priprave testa, zato smo se odločili, da ponovno oživimo postopek priprave kruha s kvasnim nastavkom, ki so ga poznale in pripravljale naše babice.  S ponosom vam predstavljamo Babičin kruh, ki ga z znanjem, skrbnostjo in najboljšimi sestavinami za vas pripravljajo naši izkušeni pekovski mojstri. Skrivnost odličnosti tako pripravljenega kruha se skriva v posebni dolgotrajni pripravi testa. Najprej pripravimo kvasni nastavek (ali predtesto), ki ga skrbno zamešamo iz moke, vode in ščepca kvasa ter pustimo počivati vsaj pol dneva. Nato v kvasni nastavek zamešamo ostale sestavine kruha in oblikujemo končno testo. S tako pripravo testa je mogoče najbolje izkoristiti naravne danosti uporabljenih sestavin in ustvariti okusne hlebce kruha kot so jih poznale naše babice. Takšen je tudi Babičin kruh. Odlikuje ga izjemna polnost okusa domačega belega kruha, izrazita aroma ter mehka in sočna sredica, obdana z mamljivo hrustljavo skorjo. Zaradi kvasnega nastavka, je za Babičin kruh značilna aromatičnost in dolgotrajna svežina. Slovenski etnolog prof.dr. Janez Bogataj navaja: “S postopno splošno prevlado krompirja kot živila na prehodu iz 18. v 19. stoletje se je začela povečevati njegova uporaba v vsakdanji in praznični prehrani. Postal je glavna jed, pogosto tudi koristen in okusen dodatek jedem. Ljudje so spoznali, da lahko s pomočjo krompirja pripravijo celo okusen in sočen kruh. Vendar pa teh njegovih lastnosti ni omogočal le dodani krompir, ampak dolgoletno znanje priprave kvasnega nastavka ali predtesta, s katerim so gospodinje zamesile testo za vsakdanji in praznični kruh ter ga spekle v pečeh.“ Zaprite oči in se prepustite bogatemu okusu dehtečega kruha, ki si, tako kot včasih, zasluži osrednje mesto na mizi. Podelite ga s svojimi ljubljenimi in jim poklonite drobec čarobnosti, ki je skrita v bogatosti izvirnega okusa Babičinega kruha. Za vse ljubitelje dobrega temnega kruha smo s kvasnim nastavkom pripravili tudi Babičin temni kruh.