#krušne zgodbe: Slovenski kruh

Slovenski kruh vsebuje tradicionalna slovenska žita, ki so jih na svojih poljih vzgojili slovenski kmetje. V moko so jih zmleli slovenski mlinarji, spekli pa smo ga v naši, slovenski pekarni. V njem torej najdete najbolj tradicionalne slovenske moke: pšenično belo, pšenično polbelo, koruzno, rženo in proseno moko. Pšenična moka zagotavlja nežno strukturo zmesnega kruha, koruzna moka prispeva k zlato rjavi barvi in rahlo sladkastemu okusu. Zaznamo rahlo kislino, ki je posledica ržene moke in kislega testa. Prosena moka je iz avtohtone slovenske sorte Sonček in kruhu doda oreškast priokus. Predstavlja dober vir beljakovin, prav tako pa kruhu daje rumenkasto barvo. Kruh v obliki štruce z rezom na sredini lepo zakroži hrustljava skorjica. Odlikuje ga tudi odlična svežina, ki mu jo daje pšenično kislo testo. Slovenski kruh je nastal v sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem in v skupnem družbeno odgovornem projektu Mercatorja, Argete in Pekarne Grosuplje. Več o naši skupni obljubi, da bomo za vedno zaščitili slovenska lokalna semena in z njimi našo kulturno dediščino, preberite tukaj. Deleži mok: • 65 % pšenična bela moka • 10 % pšenična polbela moka • 10 % prosena moka • 10 % ržena moka • 5 % koruzna moka