Pirin kruh se ponaša z bogatim okusom in hrustljavo skorjo, posuto s kosmi?i pire. Moka, narejena iz pire, posebne vrste pšenice, ima nekoliko druga?no sestavo in prehranske lastnosti kot obi?ajna pšeni?na moka. Vsebuje ogromno prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in beljakovin, zato je priljubljena med tistimi, ki izbirajo bolj zdrave razli?ice. Zaradi nižjega glikemi?nega indeksa se velikokrat uporablja kot odli?na alternativa belemu kruhu, saj ima manjši vpliv na nihanje sladkorja v krvi. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je pirin kruh odli?no živilo, ki ima koristen vpliv zdravje prebavnega sistema.
Pira je bila ena prvih žitaric, ki so jo ljudje za?eli gojiti in spada v isto botani?no družino kot pšenica, ki jo poznamo danes. Vsebuje manj glutena kot sodobna vrsta, zato povzro?a manj preglavic nekaterim ljudem, ki ne prenašajo dobro glutena. Kljub temu pa ni primerna za bolnike s celiakijo, ki se morajo držati stroge brezglutenske diete in iz svoje prehrane povsem izlo?iti je?men, pšenico, rž in oves.
Pirin kruh je zelo priljubljen zaradi prehranskih koristi in odli?nega okusa. Vsebuje vlaknine, beljakovine, nekatere minerale kot so magnezij, železo, cink ter vitamine skupine B. Je tudi odli?en vir antioksidantov, ki pomagajo pri zaš?iti celic pred prostimi radikali. Moka iz pire ima bogat okus, ki rahlo spominja na oreš?ke, zato jo mnogi uporabljajo za peko piškotov, peciva, izdelavo testenin, toasta ali drugih živil.
Doma?i kruh je pripravljen po tradicionalnih receptih, zato vsak grižljaj prebuja nostalgi?ne ob?utke in spomine na omamen vonj in toplino babi?ine krušne pe?i. Polkilogramski hleb?ek sestavljajo ržena, polbela in ?rna pšeni?na moka ter kislo pšeni?no testo. Tradicionalna dolga metoda priprave kislega testa uporablja naravno fermentacijo za vzhajanje pekovskih izdelkov s pomo?jo mle?no kislinskih bakterij. Takšen na?in zagotavlja zna?ilno strukturo testa, daljšo svežino in boljšo prebavljivost.
Doma?i kruh vzhaja po?asi in enakomerno, s pomo?jo mle?no kislinskih bakterij, ki sladkor pretvarjajo v mle?no kislino, pri tem pa proizvajajo ogljikov dioksid kot stranski produkt. Zaradi zra?nih mehur?kov se koli?ina testa pove?uje in razvije zra?no strukturo, rezultat fermentiranja pa je puhast in rahel pekovski izdelek. Med procesom vzhajanja se razvije tudi specifi?na kompleksna aroma, ki pridiši iz krušne pe?i. S tradicionalno pripravo testa dobi doma?i kruh želeno teksturo, okus in videz.
?rni kruh ima zaradi svoje sestave nekatere prednosti pred pekovskimi izdelki iz bele moke. Ker je izdelan iz skrbno izbranih polnozrnatih vrst pšeni?ne in ržene moke, vsebuje ve? prehranskih vlaknin in ima nižji glikemi?ni indeks. Ravno zaradi tega pomaga ohranjati zdrav nivo sladkorja v krvi, ureja prebavo in podaljšuje ob?utek sitosti. Polnozrnata ?rna moka ohrani ve? vitaminov, mineralov in antioksidantov kot pre?iš?ene razli?ice bele moke.
?rni kruh je mogo?e kupiti v obliki kilogramskega hlebca ali kot polkilogramsko mehko in so?no štru?ko s hrustljavo skorjico. Lahko je odli?na priloga jedem na žlico ali okusna sestavina zdravih sendvi?ev, enkratno pa se ujema tudi z razli?nimi sirnimi ali suhomesnatimi narezki. Narezan na kocke in pope?en je lahko zanimiva popestritev razli?nim solatam, ne brani pa se tudi družbe jaj?nih omlet, ribjih namazov in drugih jedi.
Pekarna Grosuplje je najstarejša uveljavljena pekarska znamka v Sloveniji, ki jo zaznamuje ljubezen do kruha tistih, ki ga vsakodnevno pripravljajo. Prisegajo na povezanost tradicionalnih receptur in sodobnega znanja o pripravi pekovskih izdelkov. Izkušnje, ki se prenašajo iz roda v rod, so razlog, da se poslužujejo naravnih pripravkov za vzhajanje testa ter se skrbno posve?ajo izbiri kvalitetnih mok in drugih sestavin. Hkrati se prilagajajo sodobnim trendom in povpraševanju svojih strank ter dopolnjujejo izbiro pekovskih izdelkov z novimi razli?icami.
Zaradi bogate teksture in zapeljive hrustljavosti je med najbolj priljubljenimi vrstami doma?i kruh, ki je tako kot polovica vseh vrst, narejen popolnoma brez aditivov. Izjemen okus in visoka vsebnost prehranskih vlaknin sta razloga, da se tudi pirin kruh uvrš?a med najbolj prodajane izdelke, za njima pa prav ni? ne zaostaja tradicionalen ?rni kruh polnega okusa in polne prehranske vrednosti.
Poskrbljeno pa je tudi za brbon?ice tistih, ki prisegajo na belega ali polbelega, toast ali razli?no pekovsko pecivo. Zajtrka si skoraj ni mogo?e predstavljati brez hrustljavih diše?ih žemljic, makovk, koruznih štru?k ali mehkega italijanskega peciva. Na svoj ra?un lahko pridejo tisti, ki obožujejo v pekovskih izdelkih dodana son?ni?na, lanena, sezamova semena. La?ni pa ne bodo ostali tudi ljubitelji proteinske ciabatte ali peciva brez kvasa.
V Pekarni Grosuplje so poskrbeli, da vam ne bo zmanjkalo njihovih pekovskih izdelkov tudi takrat, ko ne boste mogli do trgovine ali pekarne. Posebna linija za doma?o dopeko ponuja delno pe?en pakiran kruh, ki ga lahko hranimo v zamrzovalniku do 6 mesecev. Ko ga potrebujemo, pa ga enostavno vzamemo iz vre?ke in dope?emo v dobrih 10 minutah.
Skratka, izbira okusnih, kvalitetnih in mamljivih krušnih izdelkov je tako velika, da ni mogo?e našteti vseh. Zato je najbolje, da zavijete v eno od prodajaln širom Slovenije in ugriznete v svojo najljubšo vrsto pekovskega izdelka.