Kruh s semeni je priljubljena in zdrava različica kruha. Testo je obogateno z dodatki, ki spadajo med neprecenljive zakladnice vlaknin, mineralov, vitaminov, beljakovin in zdravih maščob. Najpogosteje se v testo dodajajo lanena, bučna, sončnična in sezamova, pa tudi druge vrste, kot so semena oljne kadulje ali indijskega trpotca.
Kljub temu, da gre za zelo zdrav kruh s semeni, ki ga v svoj jedilnik velikokrat vključijo tudi tisti, ki pazijo na odvečne kalorije, se ponaša z bogatim okusom in zapeljivo, hrustljavo skorjico. Na voljo so številni recepti za kruh s semeni, po katerih ga lahko z nekaj truda pripravite tudi sami. Za tiste, ki pripravo raje prepustijo izkušenim rokam naših pekov, pa je na voljo poseben kruhek Zdravko, ki ga odlikuje sočna sredica, obogatena z najrazličnejšimi semeni.
Kruh s semeni recept katerega so naši pekovski mojstri ustvarili iz polnozrnatega pirinega kislega testa, ne vsebuje nobenih aditivov, prav tako tudi ne kvasa. V njem je kar 38% delež semen, dodane pa so tudi jabolčne vlaknine, ovseni kosmiči, sojin drobljenec in druge prehranske dobrote.
Recepti za zdrav kruh s semeni se razlikujejo tako po sestavinah, kot tudi glede na postopek priprave. Kar se tiče peke, se pri mnogih izdelkih poslužujemo tradicionalnega načina priprave testa, pri čemer namesto kvasa uporabimo naravno fermentirano testo. Kislo testo je priljubljeno zaradi svojega edinstvenega okusa in teksture, prav tako pa tudi zaradi prehranskih koristi.
Testo vsebuje beljakovine in vlaknine, ki prispevajo k boljši prebavi, vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi, pridobivanju in vzdrževanju mišične mase ter ohranjanju zdravih kosti. Za kruh s semeni recept običajno vsebuje chia semena, ki se pogosto znajdejo v prehrani športnikov, veganov ali starejših oseb, saj so ključne za rast in obnovo telesnih tkiv. Chia vsebujejo tudi veliko omega-3 maščobnih kislin (zlasti alfa-linolenske kisline), ki so koristne za zdravje srca in pravilno delovanje možganov.
Poleg chia, kruh s semeni recept vključuje še eno pomembno sestavino, to je indijski trpotec. Gre za izvrsten vir prehranskih vlaknin, ki se pogosto omenja kot čistilec črevesja, poznan pa je tudi kot naravno sredstvo za uravnavanje telesne teže. Po zaužitju namreč nabrekne in v črevesju ustvari maso, ki med potovanjem po prebavnem traktu veže nase škodljive snovi, ki se nato izločijo iz telesa. Kruh s chia semeni je odličen za vse, ki želijo biti siti in živeti zdravo.
Da ima kruh s semeni veliko večjo prehransko vrednost od prečiščenih mok, je seveda splošno znano. Če omenimo na primer bučnice, ki s svojimi antioksidativnimi lastnostmi podpirajo zdravje srca in ožilja in pomagajo uravnavati prebavo. Poleg tega so pravo bogastvo beljakovin, zdravih maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov, vključno z magnezijem, cinkom, železom, fosforjem, kalijem in vitaminom K.
Ne moremo, da ne bi omenili sončnic in sezama, ki sta prav tako zajeta v kruh s semeni recept. Sončnična vsebujejo fitosterole, ki pomagajo pri zniževanju holesterola in delujejo kot antioksidant. Poleg tega se ponašajo z visoko vsebnostjo selena, magnezija in vitamina B6, kar ugodno vpliva na delovanje živčevja ter izboljšanje razpoloženja.
Tudi sezam je bogat vir mineralov, hranil in antioksidantov. Vsebuje fitinsko kislino, ki pomaga zavirati razvoj raka na črevesju ter krepiti imunski sistem. Hkrati je odličen vir bakra, mangana, železa, magnezija in fosforja. Poleg uporabe sezama pri peki, ga lahko dodajate tudi kosmičem ali z njim popestrite različne solate.
To je le nekaj najpomembnejših sestavin, ki jih vsebuje kruh s semeni recept. Da so naše stranke že zdavnaj prepoznale koristi, ki jih prinaša kruh s semeni, dokazuje dejstvo, da je Zdravko eden izmed tistih izdelkov, ki najprej izgine z naših prodajnih polic.
Vsaka oseba, ki nima intolerance na gluten ali alergije na kakšno od sestavin, ki jo vključuje kruh s semeni recept, bi na primer, kruh s chia semeni morala redno vključevati v svoj jedilnik. Uživanje polnozrnatih izdelkov z dodatki je pomembno predvsem z vidika bogate prehranske vrednosti, ki jo doprinesejo semena. Poleg tega, da spadajo med izjemno bogat vir beljakovin, zdravih maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov, zagotavljajo edinstven okus in teksturo kruha.
Vlaknine semen imajo pomemben vpliv tudi na mehkobo kruha, saj med peko absorbirajo vlago in jo nato zadržujejo v testu. Nekatera, na primer sončnična, ki vsebujejo zdrave maščobe, prispevajo k mehkobi kruha s tem, da vplivajo na proces fermentacije v testu.
Tudi med peko se semena obnašajo na različne načine, odvisno od vrste in načina peke. Nekatera, na primer bučna, postanejo med peko hrustljava, sezamova pa poleg hrustljavosti dobijo tudi značilno zlato barvo in aromo. Pomembno je le, da jih ne zapečemo preveč, saj lahko to vpliva na njihov okus, vonj in teksturo.
Skupina Don Don, ki ima v lasti dve zelo prepoznavni blagovni znamki – Pekarna Grosuplje in Tvojih 5 minut, velja za visoko kakovostno pekarno in najstarejšo uveljavljeno pekarsko znamko v Sloveniji. Poleg različnih vrst kruha, med katerimi je tudi priljubljen zdrav kruh s semeni, prodajamo še izvrstno pekovsko pecivo za vse okuse in priložnosti. Več o aktualni ponudbi si lahko preberete v katalogu izdelkov na naši spletni strani, kjer najdete tudi natančen seznam alergenov.