Slovenski kruh vsebuje tradicionalna slovenska žita, ki so jih na svojih poljih vzgojili slovenski kmetje. V moko so jih zmleli slovenski mlinarji, spekli pa smo ga v naši, slovenski pekarni.
V njem torej najdete najbolj tradicionalne slovenske moke: pšenično belo, pšenično polbelo, koruzno, rženo in proseno moko.
Pšenična moka zagotavlja nežno strukturo zmesnega kruha, koruzna moka prispeva k zlato rjavi barvi in rahlo sladkastemu okusu. Zaznamo rahlo kislino, ki je posledica ržene moke in kislega testa.
Prosena moka je iz avtohtone slovenske sorte Sonček in kruhu doda oreškast priokus. Predstavlja dober vir beljakovin, prav tako pa kruhu daje rumenkasto barvo.
Kruh v obliki štruce z rezom na sredini lepo zakroži hrustljava skorjica. Odlikuje ga tudi odlična svežina, ki mu jo daje pšenično kislo testo.
Slovenski kruh je nastal v sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem in v skupnem družbeno odgovornem projektu Mercatorja, Argete in Pekarne Grosuplje. Več o naši skupni obljubi, da bomo za vedno zaščitili slovenska lokalna semena in z njimi našo kulturno dediščino, preberite tukaj.
Deleži mok:
• 65 % pšenična bela moka
• 10 % pšenična polbela moka
• 10 % prosena moka
• 10 % ržena moka
• 5 % koruzna moka
Predstavljamo vam nov kruh iz družine za domačo dopeko –Temni craft.
Temni craft vas bo očaral z odlično mešanico pšenične polbele in črne moke, ki smo ji za bogat okus dodali še ječmenovo, pirino ter pšenično in rženo sladno moko. Kruh ima obliko rustikalnega hlebca, z rezom na sredini. Po dopeki je skorja hrustljava, temno rjavo zapečena in neenakomerno razpokana. Sredica je enakomerno porozna, mehka in sočna in temne barve, z značilnim vonjem in okusom po uporabljenih sestavinah. Rustikalni izgled in posebna aroma, ki jo dajeta ječmenov slad in pšenično durum kislo testo sta glavni lastnosti, po katerih boste prepoznali ta odličen kruh.
Temni craft je pakiran in v polpečeni obliki, zato s kratko dopeko doma osvežimo aroma kruha in pridobimo hrustljavo skorjico. V vašem domu bo zadišalo po sveže pečenem in hrustljavem domačem kruhu.
Pakiran kruh (delno pečen) ohranja svežino do 3 dni, v zmrzovalniku pa ga lahko hranimo do 6 mesecev.
Polnozrnati kruh z lanom vas bo prijetno presenetil s sočno, gosto sredico in semeni lana. Štručko boste prepoznali po dveh vzporednih rezih, temni barvi in posipom iz ržene moke. Zamešan je iz pšenične polnozrnate in polbele moke z dodatkom pšeničnega kislega testa, ki da kruhu značilen vonj, aromo in prispeva k svežini. Bogatijo pa ga lanena semena.
Polnozrnati kruh z lanom ne vsebuje aditivov, kljub temu ohrani več dni svežino, zaradi vsebnosti kislega testa. Kruh ima prav zaradi polnozrnate pšenične moke in lanenih semen prehranski trditvi.
PREHRANSKI TRDITVI:
VIR BELJAKOVIN
VISOKA VSEBNOST PREHRANSKE VLAKNINE
Ovseno koruzni kruh, iz pšenične in ovsene polnozrnate moke, odlikuje bogat okus po drobljenih bučnih semenih in koruznem zdrobu. Skorjica je rjavo zapečena s posipom koruznega zdroba, zaradi česar je tudi zelo hrustljava in prijetnega okusa. Sredica kruha je mehka in svetlo rumene barve z vidnimi drobljenimi bučnimi semeni. Ovsena polnozrnata moka, koruzni zdrob in drobljena bučna semena so tiste sestavine, ki zaokrožijo okus.
OVSENA POLNOZRNATA MOKA
DROBLJENA BUČNA SEMENA 6 %
V družini kruhov Domača dopeka smo pripravili novo štručko Skorjavka temna.
Skorjavka temna je izdelana v obliki štruce po tradicionalnem postopku priprave testa z dodatkom kvasnega nastavka, ki daje sredici značilno mehkobo. Izdelana je na osnovi pšenične polbele in bele moke, koruznega zdroba ter ržene moke. Vsemu temu smo dodali dobro merico krompirjevih kosmičev, zato je kruh izredno aromatičen in hkrati dobro ohrani svežino tudi po več dni. Njegova sredica je sočna, zlato rjava skorja pa rustikalno razpokana in po dopeki hrustljavo zapečena.
Kruh je pripravljen v delno pečeni obliki in pakiran, zaradi česar ostane svež vse do doma potrošnika. S končno dopeko kruha v lastnem domu osvežimo aromo in okus, skorjici povrnemo hrustljavost sveže pečenega kruha, sredica pa ostane mehka in sočna več dni.
Navodila za domačo dopeko:
Na krušnih policah je nov kruh iz Pekarne Grosuplje in spada v kategorijo kruhov brez kvasa. Tako se je Hudemu kruhku in Hudi štručki pridružila še nova Huda koruzna štručka brez kvasa.
Vsi kruhki brez kvasa so skrbno zamešani s kakovostnimi sestavinami. Huda koruzna štručka brez kvasa bo navdušila vse ljubitelje brez kvasnih kruhov, ki cenijo mehko sredico, dolgo svežino in odličen okus koruze. Prepoznali jo boste po zlato rumeni barvi in hrustljavo zapečeni skorjici posuti s koruznim zdrobom.
Se še spominjate kruha, ki ste ga jedli pri vaši babici? Kruh je bil pripravljen z ljubeznijo in iz dobrih sestavin, ki so bile nekoč pridelane samo na ekološki način.
V Pekarni Grosuplje smo šli zato še en korak naprej v pripravi kruha. V našem razvojem oddelku so skrbno pripravili recepturo in izbrali kakovostne ekološke sestavine za kruh. Peki so s svojo zavzetostjo zamesili ekološke sestavine in zadišalo je po novem krušnem izdelku, ki ga povzdiguje tradicija in domačnost.
Iz naše pekarne je zadišalo po novem Bio babičinem kruhu, ki vas bo prepričal s čudovito kombinacijo moke in semen (12,7 %), ki so v celoti ekološko pridelane in certificirane. Pripravljen iz pšenične bele, črne, ržene polnozrnate, ovsene ter ječmenove moke, okus pa nadgradi mešanica semen sončnic, lanu in sezama. Zaradi svoje bogate sestave predstavlja vir prehranskih vlaknin. Bio babičin kruh je modelni kruh z rustikalno skorjico, ki je hrustljava in bogato posuta s sončničnimi semeni. Sredica je mehka, enakomerno luknjičasta z vidnimi semeni, sočnega in polnega okusa ter bogate arome.
V Pekarni Grosuplje delamo na kakovosti naših izdelkov. Surovine kupujemo od preverjenih dobaviteljev, ki imajo ustrezne ekološke certifikate. Kakovost pa nadgrajujemo še z redno kontrolo certificiranih ekoloških surovin v našem laboratoriju ter v zunanjem certificiranem laboratoriju, kjer se opravljajo dodatne analize o kakovosti surovin.
Huda štručka brez kvasa vas bo očarala s svojo mehkobo in dolgo svežino. Narejena je iz kakovostne bele pšenične moke, prepoznali pa jo boste po lepo zapečeni skorjici, ki je bogato posuta s semeni sezama. Štručka brez kvasa je odlična izbira za ljubitelje kruha, ki se izogibajo kvasu in vse tiste, ki želijo poskusiti nekaj novega.
Super kruh vitamin+ je kruh, ki smo ga z novo recepturo še bolj obogatili in še vedno idealen za vse tiste, ki jim zdrav življenjski slog predstavlja stil življenja. To je kruh, ki predstavlja neverjeten zaklad hranilnih snovi.
V kruhu najdete kar 6 živil z visoko vsebnostjo hranljivih snovi kot so beljakovine in vlaknine. Ta so chia semena, semena kvinoje, špinača, matcha zeleni čaj, alge spirulina in kurkuma. Z novo recepturo smo izboljšali svežino kruha, dodali pa smo tudi mešanico vitaminov ( D, B1, B3, B6, B7) in mineralov (železa).
O njegovem bogastvu pričajo tudi PREHRANSKE TRDITVE:
• VISOKA VSEBNOST PREHRANSKE VLAKNINE (vsebuje več kot 7 g prehranskih vlaknin na 100 g kruha)
• VIR BELJAKOVIN ( beljakovine zagotavljajo več kot 15% energije od celotne energijske vrednosti)
• VIR VITAMINA B6
• VIR VITAMINA D
• VIR NIACINA (VITAMIN B3)
• VISOKA VSEBNOST TIAMINA (VITAMIN B1)
• VISOKA VSEBNOST BIOTINA (VITAMIN B8).
• VIR ŽELEZA
VREDNOST VITAMINOV IN MINERALOV V 100 G SUPER KRUHA VITAMIN+ (PV* priporočeni vnos):
• Vitamin D: 0,78 µg na 100 g kruha
• Tiamin (B1): 0,42 mg (38 % PV*)
• Niacin (B3):2,8 mg ( 18 % PV*)
• Biotin (B7): 18,5 µg (37 % PV*)
• Vitamin B6: 0,40 mg (29 % PV*)
• Železo: 3,6 mg (26 % PV*)
ZDRAVSTVENE TRDITVE:
• Vitamin D prispeva k ohra¬njanju zdravih kosti, delovanju mišic, ohranjanju zdravih zob in delovanju imunskega sistema.
• Vitamin B6 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Tiamin prispeva k sproščanju energije pri presnovi.
• Tiamin prispeva k delovanju živčnega sistema. Tiamin prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju.
• Tiamin ima vlogo pri delovanju srca. Niacin prispeva k ohranjanju zdrave kože. Niacin prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
• Železo ima vlogo pri nasta¬janju rdečih krvničk in hemoglobina. Železo ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Železo ima vlogo pri prenosu kisika v telesu.
• Beljakovine prispevajo k povečanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k vzdrževanju mišične mase.
• Beljakovine prispevajo k ohranjanju zdravih kosti.
Predstavljamo vam še eno novost Pekarne Grosuplje, ki smo jih pripravili v kategoriji pšenični beli kruh: Hrustek.
Ime našega novega izdelka ni nastalo naključno, saj ima izjemno hrustljavo skorjico. Na prodajnih policah ga boste prepoznali po široko odprtem diagonalnem rezu, ki se razteza čez vso skorjo in tako daje rustikalni izgled. Peki so ga zamesili iz pšenične bele moke, ki so ji za boljšo aromo dodali še pšenično kislo testo in različne vrste slada. Kruh ima izredno mehko sredico z dolgotrajno svežino.
Hrustek je idealna izbira za vaše zajtrke in za otroške malice, saj otroci obožujejo bel kruh z mehko sredico.