Danes si brez hleba vsakdan težko predstavljamo. A čeprav ob besedi hlebec sprva pomislimo na pšenico, ga je mogoče speči iz skoraj vseh žit, vključno z ječmenom, koruzo, prosom in rižem. Najboljši kruh lahko vzhaja s pomočjo naravno prisotnih mikrobov (kislo testo – droži), industrijsko proizvedenega kvasa, prezračevanja pod visokim tlakom ali kemikalij (soda bikarbona). Kot sestavino pa ga je mogoče uporabiti še v drugih kulinaričnih pripravkih. Mednje sodijo krušne drobtine, popečene kocke – krutoni, nadevi in omake.
Najboljša pekarna Grosuplje ima bogato tradicijo, ki sega vse v leto 1951. Zahvaljujoč izbranim tradicionalnim recepturam, po katerih pripravljajo hrustljave hlebce, so sinonim za najboljši kruh in toast že več kot 70 let. Vlaganje v najsodobnejšo opremo in nove obrate jim omogoča razvoj novih storitev in produktov, hkrati pa jim zagotavlja konkurenčnost na svetovnem trgu.
Domači kruh se v njihovi pekarni peče po dolgih postopkih, ki trajajo več ur. V zmes je dodano naravno kislo testo, ki je najstarejše znano sredstvo za vzhajanje. Naravni sistem med kvasovkami in mlečnokislinskimi bakterijami izboljša lastnosti testa, podaljša svežino ter poudari aromo, okus in vonj. Takšen način priprave pa je priljubljen tudi zaradi tega, ker ne potrebuje aditivov in drugih umetnih dodatkov.
Drugi edinstven način priprave testa pa je z dodatkom kvasnega nastavka ali predtesta. Gre za dolgotrajno pripravo, kjer se najprej pripravi predtesto zmešano iz vode, moke in ščepca kvasa. Za optimalne rezultate mora kvasni nastavek počivati vsaj pol dneva, nato pa je skupaj z ostalimi sestavinami zmešan in oblikovan v končno testo.
Ta svojevrstna priprava najbolje izkoristi naravne danosti sestavin ter ustvari hlebce z izjemnim vonjem, dolgo svežino, izvrstnim okusom in mehko sredico.
Domači kruh, narejen po tradicionalnih postopkih, se ponaša z dolgotrajno svežino. A slej ko prej pride čas, ko je malce žilav. Tudi tisti iz najboljše pekarne. Toda ali je res neužiten? Na leto je odvrženih več kot 900,000 ton. Hleb predstavlja skromen temelj vsakega gospodinjstva, a to nas ne odvrne, da ga ne bi odvrgli takoj, ko je to mogoče. Namesto, da bi ga zavrgli, postaran hlebec vzemite kot izziv. Z uporabo na nekoliko drugačen, ustvarjalen način boste prihranili nekaj evrov, hkrati pa boste poskrbeli za okolje.
Če vam je všeč hrustljava skorja, lahko osušene kose hitro osvežite v pečici z nekaj vode ali pa ga uporabite v receptu. Slednji najpogosteje vključujejo francoski toast, Bruschetto, cmoke, mesno štruco ali pa ga uporabite v nadevu za piščanca. V kolikor si želite ostanke spremeniti v nov obrok, je za to najboljša izbira juha. To zgostite tako, da sestavinam za juho dodate kose starega hleba ter vse skupaj dobro zmeljete s paličnim mešalnikom. S tem boste pridobili novo aromo in odlično teksturo.
Najboljši kruh je dober tudi, če ga zamrznete. Odtalite ga na sobni temperaturi in bo okusen kot svež. V kolikor ta ni več užiten iz njega, naredite drobtine. Razporedite ga po pladnju ter pecite na najnižji temperaturi, dokler kosi niso popolnoma suhi in hrustljavi. Nato ga zmeljite v mešalniku ter drobtine položite v pečico za dodatno uro. Pri vseh navodilih pa ne pozabite, da morate hleb hraniti v posebnem zračnem in čistem prostoru. To je še posebej pomembno poleti, ko je v zraku veliko vlage, temperature pa so višje.
Najboljša pekarna uspešno združuje prihodnosti s tradicijo, kar se zdi zmagovalna kombinacija. Hlebec po starih recepturah je ostal nespremenjen. Temu pa je bila dodana ponudba produktov, ki sledijo sodobnim trendom v prehrani. Med produkti boste tako našli bio babičin kruh, super kruh vitamin+, Zdravko in Proteinca.
BIO babičin kruh z enakomerno mehko in luknjičasto sredico z vidnimi semeni in bogato aroma se ponaša s kakovostnimi ekološkimi sestavinami. Semena in moka so v celoti ekološko pridelani in certificirani, njegova bogata sestava pa predstavlja vir prehranskih vlaknin. Super kruh vitamin+ je obogaten vitamini in minerali, vsebuje pa 6 živil z visoko vsebnostjo hranljivih snovi.
Nova receptura obsega špinačo, matcha zeleni čaj, kurkumo, alge spirulina, chia semena in semena kvinoje. Domači kruh Zdravko vsebuje kar 55 % manj ogljikovih hidratov, saj 38 % zavzemajo semena. S svojo sestavo se pridružuje k funkcionalnim hlebom, kjer ima mesto tudi Super kruh. Proteinca pa odlikuje štirioglata oblika pekača ter mešanica sezamovih in sončničnih semen. Je sijajen vir beljakovin in vlaknin, saj beljakovine predstavljajo več kot 17 % celotne energijske vrednosti živila, vlaknine pa več kot 6 g.