Pirin kruh se ponaša z bogatim okusom in hrustljavo skorjo, posuto s kosmiči pire. Moka, narejena iz pire, posebne vrste pšenice, ima nekoliko drugačno sestavo in prehranske lastnosti kot običajna pšenična moka. Vsebuje ogromno prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in beljakovin, zato je priljubljena med tistimi, ki izbirajo bolj zdrave različice. Zaradi nižjega glikemičnega indeksa se velikokrat uporablja kot odlična alternativa belemu kruhu, saj ima manjši vpliv na nihanje sladkorja v krvi. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je pirin kruh odlično živilo, ki ima koristen vpliv zdravje prebavnega sistema.
Pira je bila ena prvih žitaric, ki so jo ljudje začeli gojiti in spada v isto botanično družino kot pšenica, ki jo poznamo danes. Vsebuje manj glutena kot sodobna vrsta, zato povzroča manj preglavic nekaterim ljudem, ki ne prenašajo dobro glutena. Kljub temu pa ni primerna za bolnike s celiakijo, ki se morajo držati stroge brezglutenske diete in iz svoje prehrane povsem izločiti ječmen, pšenico, rž in oves.
Pirin kruh je zelo priljubljen zaradi prehranskih koristi in odličnega okusa. Vsebuje vlaknine, beljakovine, nekatere minerale kot so magnezij, železo, cink ter vitamine skupine B. Je tudi odličen vir antioksidantov, ki pomagajo pri zaščiti celic pred prostimi radikali. Moka iz pire ima bogat okus, ki rahlo spominja na oreščke, zato jo mnogi uporabljajo za peko piškotov, peciva, izdelavo testenin, toasta ali drugih živil.
Domači kruh je pripravljen po tradicionalnih receptih, zato vsak grižljaj prebuja nostalgične občutke in spomine na omamen vonj in toplino babičine krušne peči. Polkilogramski hlebček sestavljajo ržena, polbela in črna pšenična moka ter kislo pšenično testo. Tradicionalna dolga metoda priprave kislega testa uporablja naravno fermentacijo za vzhajanje pekovskih izdelkov s pomočjo mlečno kislinskih bakterij. Takšen način zagotavlja značilno strukturo testa, daljšo svežino in boljšo prebavljivost.
Domači kruh vzhaja počasi in enakomerno, s pomočjo mlečno kislinskih bakterij, ki sladkor pretvarjajo v mlečno kislino, pri tem pa proizvajajo ogljikov dioksid kot stranski produkt. Zaradi zračnih mehurčkov se količina testa povečuje in razvije zračno strukturo, rezultat fermentiranja pa je puhast in rahel pekovski izdelek. Med procesom vzhajanja se razvije tudi specifična kompleksna aroma, ki pridiši iz krušne peči. S tradicionalno pripravo testa dobi domači kruh želeno teksturo, okus in videz.
Črni kruh ima zaradi svoje sestave nekatere prednosti pred pekovskimi izdelki iz bele moke. Ker je izdelan iz skrbno izbranih polnozrnatih vrst pšenične in ržene moke, vsebuje več prehranskih vlaknin in ima nižji glikemični indeks. Ravno zaradi tega pomaga ohranjati zdrav nivo sladkorja v krvi, ureja prebavo in podaljšuje občutek sitosti. Polnozrnata črna moka ohrani več vitaminov, mineralov in antioksidantov kot prečiščene različice bele moke.
Črni kruh je mogoče kupiti v obliki kilogramskega hlebca ali kot polkilogramsko mehko in sočno štručko s hrustljavo skorjico. Lahko je odlična priloga jedem na žlico ali okusna sestavina zdravih sendvičev, enkratno pa se ujema tudi z različnimi sirnimi ali suhomesnatimi narezki. Narezan na kocke in popečen je lahko zanimiva popestritev različnim solatam, ne brani pa se tudi družbe jajčnih omlet, ribjih namazov in drugih jedi.
Pekarna Grosuplje je najstarejša uveljavljena pekarska znamka v Sloveniji, ki jo zaznamuje ljubezen do kruha tistih, ki ga vsakodnevno pripravljajo. Prisegajo na povezanost tradicionalnih receptur in sodobnega znanja o pripravi pekovskih izdelkov. Izkušnje, ki se prenašajo iz roda v rod, so razlog, da se poslužujejo naravnih pripravkov za vzhajanje testa ter se skrbno posvečajo izbiri kvalitetnih mok in drugih sestavin. Hkrati se prilagajajo sodobnim trendom in povpraševanju svojih strank ter dopolnjujejo izbiro pekovskih izdelkov z novimi različicami.
Zaradi bogate teksture in zapeljive hrustljavosti je med najbolj priljubljenimi vrstami domači kruh, ki je tako kot polovica vseh vrst, narejen popolnoma brez aditivov. Izjemen okus in visoka vsebnost prehranskih vlaknin sta razloga, da se tudi pirin kruh uvršča med najbolj prodajane izdelke, za njima pa prav nič ne zaostaja tradicionalen črni kruh polnega okusa in polne prehranske vrednosti.
Poskrbljeno pa je tudi za brbončice tistih, ki prisegajo na belega ali polbelega, toast ali različno pekovsko pecivo. Zajtrka si skoraj ni mogoče predstavljati brez hrustljavih dišečih žemljic, makovk, koruznih štručk ali mehkega italijanskega peciva. Na svoj račun lahko pridejo tisti, ki obožujejo v pekovskih izdelkih dodana sončnična, lanena, sezamova semena. Lačni pa ne bodo ostali tudi ljubitelji proteinske ciabatte ali peciva brez kvasa.
V Pekarni Grosuplje so poskrbeli, da vam ne bo zmanjkalo njihovih pekovskih izdelkov tudi takrat, ko ne boste mogli do trgovine ali pekarne. Posebna linija za domačo dopeko ponuja delno pečen pakiran kruh, ki ga lahko hranimo v zamrzovalniku do 6 mesecev. Ko ga potrebujemo, pa ga enostavno vzamemo iz vrečke in dopečemo v dobrih 10 minutah.
Skratka, izbira okusnih, kvalitetnih in mamljivih krušnih izdelkov je tako velika, da ni mogoče našteti vseh. Zato je najbolje, da zavijete v eno od prodajaln širom Slovenije in ugriznete v svojo najljubšo vrsto pekovskega izdelka.